Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump versterkt greep op buitenland­s beleid

Minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson is volgende in de rij die moet opstappen

- HANNES CATTEBEKE

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson vervangen door Mike Pompeo, de directeur van de CIA. Tillerson gold in vergelijki­ng met Trump als een gematigde stem maar werd ook voortduren­d teruggeflo­ten door zijn president. Met de wissel wil Trump de handen vrij hebben om zijn eigen wil door te drukken in de handelsbet­rekkingen en de relaties met Iran en Noord-Korea.

Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson leek zich tot voor kort van geen kwaad bewust. Hoewel er al vaak over zijn vertrek was gespeculee­rd, verklaarde hij zeer recent nog dat hij “zeker tot eind 2018” zou aanblijven. “Maar ik denk dat Rex nu veel gelukkiger zal zijn”, zei Trump na de droge tweet die meldde dat Tillerson mocht vertrekken. De twee hadden het voorbije jaar over zowat alles een uiteenlope­nde mening. Tillerson, de vroegere baas van oliegigant Exxon, zou Trump vorige zomer in besloten kring “een fucking idioot” genoemd hebben – een bericht dat hij nooit ontkende. Maandag nog was Tillerson veel scherper voor Rusland over de vergiftigi­ng van een Russische spion in het Verenigd Koninkrijk dan dat het Witte Huis dat had gewenst. Over de dreigende handelsoor­log met Europa en China werd Tillerson niet gehoord. En het meest problemati­sch was de verstoorde lijn tussen Trump en Tillerson over het kernakkoor­d met Iran. Tillerson wilde net zoals de EU de opheffing van de economisch­e sancties tegen Iran behouden, maar Trump vindt het akkoord uit 2016 “een verschrikk­elijke deal” en dreigt er op zijn minst mee om bij de volgende deadline in mei de sancties opnieuw in te stellen.

Met Tillersons opvolger, CIA-diDe recteur Mike Pompeo, weet Trump zich verzekerd van de volledige steun. Pompeo noemde Iran in oktober nog “een politiesta­at bestuurd door bandieten” die niet moest onderdoen voor terreurgro­ep IS.

Donald Trump Amerikaans­e president “Ik heb het voorbije jaar heel veel mensen beter leren kennen. Nu beschik ik bijna over de regering die ik wil.”

Eigen grillige lijn

In het licht van de gesprekken die eraan komen met Noord-Korea, die andere kernmacht waarmee Donald Trump overhoop ligt, zou de Amerikaans­e president alleen nog mensen aan zijn zijde willen die op zijn eigen grillige lijn zitten. Dat betekent dat ook de Amerikaans­e minister van Defensie James Mattis voor zijn hachje moet vrezen. Samen met Tillerson ging hij begin dit jaar vol op de rem staan toen veiligheid­sadviseurs van Trump de president in de richting wilden sturen van een aanval op Noord-Korea. Tillerson mag dan voorlopig de laatste zijn in een ellenlange rij van ontslagen, hij zal dat wellicht niet blijven. Who’s next? was gisteren een veelgestel­de vraag in de Amerikaans­e media.

“Ik heb het voorbije jaar heel veel mensen beter leren kennen”, antwoordde Trump. “Maar ik beschik nu bijna over de regering die ik wil.” Bijna, maar nog niet helemaal.

 ?? FOTO REUTERS ?? Rex Tillerson en Donald Trump in ‘iets’ betere tijden.
FOTO REUTERS Rex Tillerson en Donald Trump in ‘iets’ betere tijden.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium