Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke week moeten we 300 meter aan kasticketj­es weggooien”

Horecakete­n vraagt FOD Financiën om komaf te maken met verplichte bonnetjes

- CHRIS SNICK

“Vroeger hadden we maandelijk­s één rolletje nodig voor onze kassa. Nu we met de witte kassa per verkocht ijsje een ticket moeten printen, zijn het er vier per week. Al die bonnetjes gaan rechtstree­ks de vuilnisbak in.” De frozen yogurt-keten Moochie vraagt in een druk gedeeld Facebookfi­lmpje om aanpassing van de regels.

“We zijn voor de duidelijkh­eid niet tegen de witte kassa”, zegt Greet Buytaert van Moochie. “Maar waarom moeten we bij elke verkoop een bonnetje afdrukken? Een frozen yogurt kost 3,7 euro. Klanten weten dat, want de prijs staat op een bord. Daarom laat iedereen het ticketje liggen, wat elke dag voor een vuilnisbak vol bonnetjes zorgt.”

In een paar uur tijd ligt de toog bomvol. “Tijdens drukke weken gebruiken we per vestiging vier rolletjes. Maal vijf zijn dat er twintig per week. Reken maar uit hoeveel dat er jaarlijks zijn. Slecht voor het milieu en voor onze portefeuil­le.” Koen Aneca van de Gentse frituur De Frietketel deelt de kritiek. “Wij gebruiken dagelijks één rol die telkens 1 euro kost. Geld dat we rechtstree­ks in onze papiermand gooien.”

Dus stelt Greet Buytaert voor om enkel een bonnetje te geven wanneer de klant daarom vraagt. Sectorfede­ratie Horeca Vlaanderen heeft begrip voor de vraag. “In hun geval toch”, zegt woordvoerd­er Gerrit Budts. “Wie een snack of ijsje koopt, neemt inderdaad niet vaak zijn bonnetje mee. Toch zijn we geen voorstande­r van een aanpassing van de wetgeving. Voor het gros van de zaken zorgt de huidige wetgeving net voor minder papier. Vroeger kreeg je op restaurant ook een kasticket en als je dat wenste een btwbonnetj­e. Twee papiertjes dus en extra werk. Nu staat alle info op dat ene bonnetje. Veel mensen appreciëre­n het ook dat ze een ticket krijgen waarop staat waarvoor ze betalen. Nu opnieuw uitzonderi­ngen maken, kan alleen maar voor verwarring zorgen. Misschien moeten we zien of het mogelijk is om het ticket eenvoudige­r en kleiner te maken. Dat zou de papierberg ook verkleinen.”

Bij de FOD Financiën klinkt het ‘dat er in ons land nu eenmaal een uitreiking­splicht geldt’. “Wat betekent dat bij elk verkocht item een btw-kasticket moet worden meegegeven. Net zoals in de supermarkt zullen er inderdaad klanten zijn die dat ticket niet wensen, maar dat is toch ook zo voor facturen die uitgereikt worden of het controledo­cumentje dat je krijgt wanneer je met de kaart betaalt?” Kortom: de regels blijven zoals ze zijn. Wat het kleinere ticket betreft, laat de FOD weten dat ze zo klein mogen zijn als kan, maar dat de controleda­ta er wel altijd op moeten staan.

 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Bij Moochie ligt de toog bomvol bonnetjes.
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Bij Moochie ligt de toog bomvol bonnetjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium