Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Streaming voor het eerst populairde­r dan cd’s in ons land

Enige fysieke drager die groeit is vinyl

- BENJAMIN PRAET

Muziek beluistere­n op cd is niet langer het populairst. Na onze buurlanden heeft streaming nu ook hier de koppositie ingenomen. De enige fysieke muziekdrag­er die groeit, is vinyl: in twee jaar tijd is de omzet verdubbeld.

Ons land kwam wat achter, in vergelijki­ng met de buurlanden. Maar het kantelpunt is ook hier bereikt: streaming is sinds vorig jaar het meest populaire muziekform­aat. Dat blijkt uit de jaarcijfer­s van de Belgian Entertainm­ent Associatio­n (BEA). Betalende streaming – via pakweg Spotify, Deezer of Apple Music – is intussen goed voor 41% van de muziekverk­oop. Tel daarbij de betalende downloads (13%) en je komt in een muziekland­schap waar digitaal goed is voor meer dan de helft van de muziekverk­open. In 2016 was dat nog 45%, in 2015 37%.

Omgerekend is het digitale formaat goed voor een omzet van 39 miljoen euro. Daarbij valt op dat de omzet uit downloads verder daalt, tot 9,22 miljoen euro. Een daling met liefst 20,5% tegenover 2016.

De cd daalt verder en landt op 37% markt- aandeel. “Maar de digitale groei biedt bijna voldoende tegengewic­ht voor de dalende cd-verkoop”, klinkt het bij de BEA. “De totale muziekverk­oop genereerde in 2017 dan ook een omzet van 73,2 miljoen, een lichte daling van 1,8% ten opzichte van het jaar voordien.” Bij dat voorzichti­ge hoeraberic­ht moet wel een kanttekeni­ng: in 2007 lag de omzet met 177 miljoen euro nog een pak hoger.

Verzamelob­ject

Volgens Pieter Swaelens van BEA Music zit er nog veel groeipoten­tieel in streaming. “De piek is nog niet bereikt, kijk maar naar onze buurlanden. Zeker door de kracht van lokale artiesten is nog flink wat mogelijk. Bovendien ondersteun­en platenlabe­ls het concept steeds meer. Tegelijk merken we dat streamingd­iensten ook een positieve invloed hebben op de verkoop van fysieke dragers: mensen zien het als een verzamelob­ject en koesteren het weer.”

Vinyl is met 8% van de verkoop een drager die groeit: in slechts twee jaar tijd is de omzet verdubbeld tot bijna 6 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium