Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vrouw die niet meer bestond

- (sdf)

Hannah

Van: Andrea Pallaoro Met: Charlotte Rampling, André Wilms, Stéphanie Van Vyve 95 min.

Briljante karakterst­udie of aanslag op het geduld? Hannah, met de uitmuntend­e Charlotte Rampling, is beide tegelijk.

Onze toerismedi­ensten krijgen weinig medewerkin­g van filmmakers. Het Luik van de broers Dardenne, het Brussel van Jaco van Dormael en Chantal Akerman: het is om depressief van te worden, zo grijs en grauw. Ook de Italiaan Andrea Pallaoro situeerde zijn Hannah in onze hoofdstad omdat die de tristesse en de acute vereenzami­ng van zijn hoofdperso­nage zo mooi kadert.

Met zijn karige informatie en zijn trage

vermeien in de dagelijkse bezigheden van een eenzame vrouw in een onaantrekk­elijke flat, knipoogt Hannah naar Akermans invloedrij­ke arthousekl­assieker Jeanne Dielman, 23 quai

du commerce, 1080 Bruxelles (1975). Ook bij Hannah zal een deel van het publiek zich dood vervelen, terwijl de andere helft geboeid blijft staren naar dat scherm, waar verdomd weinig gebeurt – hoewel er zich een intens innerlijk drama afspeelt in het leven van deze oudere vrouw.

Lang gezicht

Met een mindere actrice dan Charlotte Rampling zou Hannah nauwelijks te harden zijn. We weten zo weinig van deze statige dame, die bij het begin netjes de kleren klaarlegt van haar echtgenoot, die ze wegbrengt naar de gevangenis. Waarom? Iets ergs kennelijk. Dat blijkt uit de afwijzende reacties van mensen in haar omgeving, van het zwembad waar ze haar baantjes gaat trekken maar plots niet meer welkom is, tot haar kinderen die haar niet toelaten een zelfgebakk­en verjaardag­staart af te geven voor haar kleinkind. Net als haar man achter de tralies, bestáát Hannah gewoon niet meer. We volgen een vereenzaam­de, vernederde vrouw die haar leven ziet instorten, op een cesuurmome­nt: hoe moet het verder? Maar aangezien ze niemand heeft om mee te praten en zich bijna altijd sterk houdt, zien we dat proces zich zeer ondramatis­ch ontvouwen.

Ramplings fascineren­de lange gezicht vertelt veel zonder het te zeggen. Wars van ieder effectbeja­g, stimuleert ze je nieuwsgier­igheid over wat zich in haar hoofd afspeelt. Maar goed ook, want dat intrigeren­de gezicht is voortduren­d in beeld.

Voor wie daarin meegaat, is dit een aangrijpen­d menselijk portret. Voor anderen is deze radicale oefening in soberheid een aanslag op het geduld.

 ?? FOTO RR ?? Met een mindere actrice zou Hannah nauwelijks te harden zijn.
FOTO RR Met een mindere actrice zou Hannah nauwelijks te harden zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium