Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsmusse­n

- Maaike Floor

Het stond de afgelopen dagen uitgebreid in de krant: hoe jonge gezinnen de stad ontvluchte­n, gedegoutee­rd door vuile straten, het gebrek aan parkeerpla­atsen en vooral veel te dure huizen zonder tuin. Het leek alsof je wel gek moest zijn om geen huis aan te schaffen in een randgemeen­te of zelfs een dorp ergens op den buiten. Tussen twee haakjes: zo goedkoop zijn die huizen daar ook niet. Mijn collega en ik waren allebei verontwaar­digd over die blijkbaar breed gedragen mening: de stad is perfect voor studenten en toeristen. Wie er verder voor zijn plezier blijft wonen, is niet goed snik.

Maar nee. In de stad wonen, dat is toch het beste dat er is? Ja, ook met kleine kinderen. Vriendjes wonen in de buurt, dus je hoeft niet altijd met de auto te rijden om ze overal te brengen en te halen. Een zandbak past niet op elke koer, maar zo’n grote zandbak als die op het Krugerplei­n past in geen enkele tuin. Het café en sociaal leven dat zich daar omheen afspeelt, krijg je er gratis bij. In een dorp zijn de jaarlijkse braderie en het schoolfees­t de hoogtepunt­en van het jaar. In Antwerpen is het vaak kiezen. Gaan we naar klassiek in ’t Stad op het SintJanspl­ein? Of toch liever naar de Zoo of de speelfonte­inen in Park Spoor Noord? Gaan we vanavond naar de Zomerbar of toch liever naar Sint-Anneke?

Toevallig pendelde ik de afgelopen weken heen en weer naar Limburg, en reed ik elke dag langs al die gefrustree­rde mensen die ’s morgens anderhalf uur in de file staan op weg naar hun werk in Antwerpen. Een huis met een tuin? Heerlijk, maar door de week heb je er niets aan want met die drie uur pendelen per dag heb je echt geen tijd over om ervan te genieten.

Nee, dan liever een huis of appartemen­t in de stad. In twintig minuten ben je thuis, met de fiets of de tram, en kun je rustig nog een terrasje doen ’s avonds op het Eilandje of in het centrum. Instant vakantiege­voel in plaats van frustratie over het feit dat het onkruid de viooltjes overwoeker­t.

Maar no hard feelings. Wie graag drie uur per dag pendelt en soms nog langer in de file staat, het is hem of haar gegund. Zij liever dan ik. En dan komen die appartemen­ten en huizen weer vrij voor jonge gezinnen die wél bewust voor de stad kiezen. Gelukkig is dat nog geen uitsterven­d ras.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Welk huis op het platteland heeft er zo’n speeltuin in de tuin als de speelfonte­inen in Park Spoor Noord?
FOTO DIRK KERSTENS Welk huis op het platteland heeft er zo’n speeltuin in de tuin als de speelfonte­inen in Park Spoor Noord?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium