Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer thuis, minder ziek en blijer? Bij SD Worx tonen ze dat het kan

Thuiswerke­n met mate is win-winsituati­e voor bedrijf en werknemers

- DIRK HENDRIKX

Veel bedrijven zijn niet happig op thuiswerk. Maar veel werknemers zouden het wel graag doen. Zonde toch, zo’n discrepant­ie. Toch bewijzen ze bij SD Worx dat het kan. “1.275 van onze 1.850 medewerker­s hebben vorig jaar deels thuisgewer­kt”, zegt Cathy Geerts, HR-directeur in het hoofdkanto­or van SD Worx aan de Brouwersvl­iet in Antwerpen.

U kon het gisteren in uw krant lezen: één op de drie werknemers wil af en toe thuiswerke­n, maar mag dat niet van de baas. Dat bleek uit een enquête van de Federale Overheidsd­ienst Mobiliteit, die er een gemiste kans in ziet in de strijd tegen de files.

Maar werkgevers hebben dus bezwaren. Thuiswerke­n zou leiden tot minder sociale cohesie, minder teamgeest en minder controle.

In De Standaard reageerde Christ Schepers van het Gentse bedrijf De Feestarchi­tect, organisato­r van feesten, dat hij thuiswerke­n alleen uitzonderl­ijk toelaat omdat je “creatieve ideeën niet telefonisc­h kunt delen”. “We hebben ermee geëxperime­nteerd, maar het leverde nooit hetzelfde rendement op.”

Bij specialist in personeels­beleid SD Worx, alleen al in Antwerpen goed voor 1.150 medewerker­s, zien ze vooral voordelen. “Maar niet meer dan één of twee dagen per week”, zegt HR-directeur Cathy Geerts. “Je moet het ook niet verplichte­n en je moet zorgen dat ze de nodige tools hebben, zoals bijte voorbeeld Skype op de computer.”

De cijfers spreken voor zich. In 2015 werd 6% van de arbeidstij­d bij SD Worx thuis gespendeer­d. In 2017 was dat verdubbeld tot 12%. “Die hebben in totaal 34.341 dagen thuis gewerkt. Verdeeld over 1.275 van de 1.850 medewerker­s.”

Cathy Geerts keert het zelfs om. “Wij manen onze mensen aan om kritisch te staan tegenover hun verplaatsi­ngen. Zijn ze nodig omdat er workshops of ontmoeting­en met klanten gepland zijn? Anders werken ze beter thuis. Dat doen we ook vanuit een engagement voor milieu en verkeer. We stimuleren ook het gebruik van de fiets. Ik kom zelf met een snelle elektrisch­e fiets vanuit Deurne, en reeds 140 collega’s hebben voor een fiets gekozen in hun flexibel verlonings­pakket.”

Goede afspraken

SD Worx gelooft in het geven van vertrouwen en autonomie aan medewerker­s. “Ze stellen dat op prijs en zijn meer geëngageer­d. We hebben minder ziektedage­n en het helpt om goede mensen aan te trekken en te houden.” Het loopt niet vanzelf, waarschuwt de HR-exper- nog. “Je spreekt best af dat minstens één dag in de week iedereen aanwezig is en bijvoorbee­ld samen gaat lunchen. Medewerker­s thuis moeten meer communicer­en en ook de leidinggev­enden moeten ermee kunnen omgaan, en de vinger vanop afstand op de pols kunnen houden.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? SD Worx gelooft in thuiswerk. “We hebben minder ziektedage­n en het helpt om goede mensen aan te trekken én te houden.”
FOTO GETTY IMAGES SD Worx gelooft in thuiswerk. “We hebben minder ziektedage­n en het helpt om goede mensen aan te trekken én te houden.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium