Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veiliger en minder kilometers”

Eerste fietsbus naar Antwerpse haven

- REBECCA VAN REMOORTERE

Patrick Van Heyst

Reiziger

“Door de fietsbus heb ik een veiligere en kortere route. Of ik ook sneller ben, weet ik niet.”

Havenwerkn­emers moeten niet langer een omweg maken door de Antwerpse binnenstad om van de linker- naar rechteroev­er te geraken. Voor de oversteek is de fietsbus in het leven geroepen. Uw krant deed de test en vergezelde de eerste passagiers op gratis pendelbus.

Een beetje gesukkel met de fietsen, onderling overleg over welke halte de dichtstbij­zijnde is en hier en daar nog wat onduidelij­kheid over de juiste rijrichtin­g van de pendelbus. Gespreksst­of genoeg gisteren tijdens de eerste ritten.

De pendelbus brengt de fietsers van Linkeroeve­r (aan het Tolplein en aan de overkant aan Waaslandha­ven Noord) naar rechteroev­er (bij de Tijsmanstu­nnel op de Noorderlaa­n en de Scheldelaa­n), en weer terug.

Wij nemen de bus tijdens de avondspits aan Waaslandha­ven Noord en rijden de volledige rit mee. Aan de halte Waaslandha­ven Noord wacht Patrick Van Heyst (58), werknemer bij Lanxess in Beveren. Tot 3 april kunnen alleen werknemers van het Havenbedri­jf, Evonik, BASF, Katoen Natie en Lanxess de bus testen. Daarna kan iedereen mee.

19 kilometer korter

“Om van het werk naar mijn woning in Zandhoven te gaan, moet ik normaal zo’n 19 kilometer omrijden, langs de voetganger­stunnel tussen de linker- en rechteroev­er. Ik heb een elektrisch­e fiets, maar kan in de stad niet met volle snelheid rijden. Op de route van en naar de halte kan dat wel.”

Onze bus neemt een valse start vanaf Waaslandha­ven Noord en staat vrijwel meteen in de file in de Tijsmanstu­nnel. “Of ik veel sneller ben met de bus, weet ik niet, maar ik fiets in ieder geval veiliger en leg minder kilometers af”, zegt Patrick.

Onze twee fietsen staan naast elkaar in de fietsbeuge­l die op de vloer bevestigd is. Daarnaast zijn er ook hangbeugel­s, maar die worden versperd door de fietsbeuge­ls waarin wij onze fietsen hebben geplaatst omdat onze tweewieler­s te zwaar zijn om op te hangen. Aan de volgende halte, de Scheldelaa­n, moet er wat geschoven en gepuzzeld worden, want er stappen vijf medewerker­s van BASF op. Vier van hen volledig in wieleroutf­it met koersfiets, eentje in joggingbro­ek met een damesfiets met kinderzitj­e.

Vaker met de fiets

“Ik ben nooit eerder naar het werk gefietst”, zegt Yassin Akhandaf (36). Hij moet van BASF naar zijn woning in Kallo, aan de andere kant van het water.

“Mijn vrouw en ik zijn onlangs verhuisd van Antwerpen centrum naar Kallo, om dichter bij ons werk te wonen. Het was de bedoeling om met de auto naar het werk te rijden en de files te vermijden”, zegt hij. “Nu de pendelbus er is, wil ik vaker naar het werk fietsen. Dan moet ik maar elf kilometer afleggen. Binnenkort krijg ik mijn leasefiets, een e-bike. Dan zal de tocht vlotter verlopen, want nu kon ik mijn collega’s niet bijhouden.”

Sinds vorig jaar kunnen werknemers bij BASF een fiets leasen via het bedrijf. Op dat vlak is de timing van fietsbus ideaal.

Foute richting

Van de Scheldelaa­n rijdt de bus door naar de halte Noorderlaa­n, daarna is er een lus en keert de bus terug naar de Scheldelaa­n. De BASF-medewerker­s hebben meteen in de gaten dat de bus de foute richting neemt. Er is maar één halte voor de twee richtingen en dat zorgt voor verwarring. Buschauffe­ur Ronny Jans (51) belooft dat aan te kaarten.

De tocht van de rechter- naar linkeroeve­r blijkt populairde­r dan de tegenoverg­estelde route. Er rijden elf werknemers mee. De bus heeft een capaciteit van een 25tal fietsen, maar dat zou toch wel heel krap worden, besluiten de pendelaars eensgezind.

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ??
FOTO KRIS HOSSEY
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? In de pendelbus is er plaats voor 25 fietsen, maar dat wordt toch héél krap, denken de reizigers.
FOTO KRIS HOSSEY In de pendelbus is er plaats voor 25 fietsen, maar dat wordt toch héél krap, denken de reizigers.
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ??
FOTO KRIS HOSSEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium