Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lucht in 6 op de 10 scholen zorgwekken­d

Zowel kinderen in de stad als in landelijk gebied getroffen

- BRITT PEETERS

In 61% van de scholen ademen kinderen ongezonde lucht in. Dat blijkt uit een meting van de luchtkwali­teit in 222 scholen, die Greenpeace het voorbije najaar organiseer­de. In 46% van de scholen is de luchtkwali­teit matig, in 13% slecht en in 2% van de scholen werden onaanvaard­baar hoge concentrat­ies stikstofdi­oxide gemeten. Niet alleen scholen in de stad scoren slecht, ook in landelijk gebied zijn er slechte resultaten, vooral in scholen in nauwe straten met hoge gebouwen. Kinderen zijn extra kwetsbaar zijn voor luchtvervu­iling, omdat hun longen en organen nog niet zijn volgroeid.

De luchtkwali­teit in Belgische scholen is onrustwekk­end. In 61% van de scholen is de lucht ronduit slecht, slechts 3% van de scholen heeft een goede luchtkwali­teit. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace in 222 scholen in België. Voor de milieuorga­nisatie is de maat vol. “Deze resultaten moeten de politici wakker schudden, want kinderen zijn extra kwetsbaar voor ongezonde lucht.”

Een maand lang voerde Greenpeace een grootschal­ig onderzoek naar de luchtkwali­teit in 222 scholen in België. Ook heel wat Antwerpse scholen namen deel. De resultaten werd gisteren bekendgema­akt in het VRT-programma Pano.

Tijdens het onderzoek werd stikstofdi­oxide (NO2), een indicator van luchtvervu­iling, gemeten. Greenpeace gaat ervan uit dat we pas onder de 20 microgram NO2 per kubieke meter kunnen spreken van een aanvaardba­re luchtkwali­teit. De Europese maximumgre­ns ligt op 40 microgram NO2.

Slechts 7 scholen scoren goed

In zes op de tien scholen werd een luchtkwali­teit gemeten die zorgwekken­d tot ronduit slecht is, en dus boven de 20 microgram gaat. Bij 76 scholen was de luchtkwali­teit aanvaardba­ar (tussen 10 en 20 microgram NO2). Amper 3% (zeven scholen) heeft een goede luchtkwali­teit van minder dan 10 microgram NO2.

Naast de metingen van stikstofdi­oxide werd ook gepeild naar de hoeveelhei­d schadelijk­e roetdeeltj­es. Die kunnen worden teruggevon­den in urine. De steekproef toonde aan dat de urine van kinderen die in de stad school lopen 52% meer roetdeeltj­es bevat dan die van kinderen die in een landelijke omgeving les volgen.

“Zulke concentrat­ies zijn schadelijk voor kinderen”, zegt Joeri Thijs, expert Mobiliteit en Luchtkwali­teit bij Greenpeace, in de Panoreport­age. “Kinderen zijn extra kwetsbaar voor ongezonde lucht, omdat hun organen en longen nog niet volgroeid zijn.”

Niet alleen in de stad

Scholen in stedelijk gebied halen minder goede resultaten dan scholen op het platteland. Maar het plaatje is niet zwart-wit: ook in buitengebi­ed

Pieter Heyndrickx

Ouderraad Sint-Lievenscol­lege

“Een school kun je niet verplaatse­n, en van school veranderen vind ik te drastisch. Er moet vooral een juist beleid gevoerd worden, en daar kunnen ouders toe bijdragen.’’

speelt het effect van street canyons: landelijke scholen in nauwe dorpsstrat­en met veel verkeer hebben meer te kampen met luchtvervu­iling dan stadsschol­en in brede straten met open bebouwing en weinig verkeer.

Voor Greenpeace is het onderzoek een duidelijk bewijs dat op alle beleidsniv­eaus de luchtvervu­iling moet worden aangepakt.

Dagelijkse portie gif

De scholen kregen praktische aanbevelin­gen, zoals het inrichten van schoolstra­ten, park and rides en het aanplanten van groen. “Maar scholen kunnen het probleem niet alleen oplossen. De conclusies van dit onderzoek moeten onze politici wakker schudden”, vindt Joeri Thijs van Greenpeace. “Zodat ze eindelijk maatregele­n nemen om burgers te beschermen tegen deze vervuiling die ons elke dag vergiftigt. Dieselwage­ns moeten volledig verwijderd worden uit de straten en de showroom. Er is ambitie en een concreet beleid

nodig.”

“Je kunt geen geloofwaar­dig beleid rond luchtkwali­teit voeren zonder eerst de mobiliteit aan te pakken”, zegt Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieu Agentschap. “De huidige lageemissi­ezones doen niet genoeg. De laagste emissiezon­e is een zone waar stappen, fietsen en openbaar vervoer wordt gepromoot.”

Automobiel­federatie Febiac benadrukt dat het positief is dat de luchtkwali­teit aan de schoolpoor­t wordt gemeten, maar wijst erop dat de normen die Greenpeace hanteert strenger zijn dan de Europese. “Het is wat te gemakkelij­k om zelf de norm te bepalen. Dan kies je zelf hoeveel scholen veilig of onveilig zijn.”

Ook ouders verantwoor­delijk

De drie kinderen van Pieter Heyndrickx lopen samen met honderden anderen school in het Sint-Lievenscol­lege vlak bij de Leien, middenin de stad Antwerpen. “We zijn ons ervan bewust dat de luchtkwali­teit er niet optimaal is. Ook mijn kinderen beseffen dat. “Maar een school kun je jammer genoeg niet verplaatse­n, en de kinderen naar een andere school sturen, vind ik te drastisch”, zegt Heyndrickx, die ook lid is van de ouderraad. “Ik vind het vooral belangrijk dat er een juist beleid gevoerd wordt, zeker op lange termijn, en daar kunnen ouders toe bijdragen, want uiteindeli­jk dragen wij toch een zekere verantwoor­delijkheid.”

 ?? VRT ?? Een fragment uit de Pano-reportage op Eén. Kinderen zijn erg kwetsbaar voor luchtvervu­iling omdat hun longen nog niet zijn volgroeid.FOTO
VRT Een fragment uit de Pano-reportage op Eén. Kinderen zijn erg kwetsbaar voor luchtvervu­iling omdat hun longen nog niet zijn volgroeid.FOTO
 ?? FOTO RR ?? Pieter Heyndrickx met zijn drie kinderen die in de stad Antwerpen school lopen.
FOTO RR Pieter Heyndrickx met zijn drie kinderen die in de stad Antwerpen school lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium