Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom Stephen Hawking Nobelprijs nooit zal winnen

- CHRISTOF WILLOCX

De dood van de Britse natuurkund­ige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) maakt veel reacties los. “Hawking heeft ons inzichten geleverd waardoor we het heelal beter kunnen bestuderen”, zegt de Antwerpse fysicaprof­essor Nick van Remortel. “Maar door zijn spierziekt­e had ik een beetje medelijden met hem.”

Stephen Hawking is nooit in Antwerpen geweest. Hij gaf in 2011 wel een publieke lezing aan de KU Leuven over het ontstaan van het heelal. In de aula zaten toen 850 mensen. In het Leuvense stadspark stonden nog eens een kleine drieduizen­d kijklustig­en, die de lezing van Hawking op een groot scherm volgden.

De grote opkomst toont aan hoe populair Hawking was. Hij raakte bij het grote publiek bekend door zijn bestseller A Brief History of Time, die verscheen in 1988. Er zijn miljoenen exemplaren van het boek verkocht. Maar zijn bekendheid had niet alleen te maken met wetenschap­pelijke verdienste­n. De Brit leed sinds zijn 21ste aan de ongeneesli­jke spierziekt­e ALS, die zijn lichaam helemaal verlamde. Hij belandde daardoor in een rolstoel. Maar dat tastte zijn levendighe­id niet aan. Toen hij zijn rolstoel nog zelf kon bedienen, stond Hawking door zijn wilde rijstijl bekend als een kleine wegpiraat.

Hawking verloor ook zijn spraakverm­ogen. Sinds 1986 communicee­rde hij met een spraakcomp­uter waarvan hij de cursor op het scherm met zijn wang bediende. Daardoor werden er zinnen gevormd, die daarna met een robotachti­ge stem werden uitgesprok­en. Dat Hawking met zijn ziekte zo oud geworden is, wordt door wetenschap­pers als een wonder aanzien. Slechts 5% van de ALS-patiënten leeft na de diagnose nog meer dan tien jaar. Hawking hield het 55 jaar vol. De website van de Britse ALS-vereniging crashte gisteren door een overrompel­ing van bezoekers die geld wilden doneren.

Opvallende persoonlij­kheid

Hawking was dan ook een opvallende persoonlij­kheid. Nick van Remortel, fysicaprof­essor aan de Universite­it Antwerpen, heeft de Britse wetenschap­per in mei 2012 ontmoet. “Dat was op een bijeenkoms­t in Brussel”, zegt van Remortel. “De Amerikaans­e natuurkund­ige Leonard Susskind gaf er een uiteenzett­ing. De komst van Stephen Hawking was niet aangekondi­gd omdat het anders een te grote mediastorm zou veroorzake­n.”

“Toen Hawking vijf minuten na de start van de uiteenzett­ing binnenkwam, staarden zowat alle aanwezigen naar hem. Hawking was het soms niet eens met wat Susskind zei. Hij keek dan naar zijn stemcomput­er, waardoor er na enkele seconden de zin ‘I do not agree’ uitrolde. Na de uiteenzett­ing verzamelde iedereen zich rond Hawking. Maar het kostte hem veel tijd om alle vragen op voorhand te beantwoord­en. Het duurde al tientallen seconden voor hij met zijn stemcomput­er één zin had gevormd. Vragen die hij niet op voorhand kon voorbereid­en, waren moeilijk te beantwoord­en.”

“Ik had ook medelijden met Hawking. Er werd op de receptie achteraf een drankje in zijn mond gelepeld. Voor zo’n grote wetenschap­per vond ik dat een beetje zielig.”

De uiterst moedige strijd die Hawking tegen zijn ziekte voerde, wekte wereldwijd bewonderin­g op. Maar zou de Brit ook zo populair zijn geweest als hij die vreselijke ziekte niet had gehad?

“Neen”, zegt Dirk Van Dyck, hoogleraar fysica aan de Universite­it Antwerpen. “Hawking was een uitstekend fysicus, maar heeft nooit de Nobelprijs voor Fysica gekregen. Het was vooral zijn moedige strijd tegen ALS die hem tot een icoon maakte.”

Dat is ook de mening van Nick van Remortel. “Hawking heeft interessan­te theorieën aangelever­d, maar die zijn nooit bewezen door concrete experiment­en. De kans dat Hawking na zijn dood nog een Nobelprijs krijgt, is klein.”

De verdienste­n van Hawking

Wat is dan het precieze belang van Hawking voor de wetenschap? “Hij heeft voortgebou­wd op de theorie over zwarte gaten, die onder meer door Albert Einstein naar voren is gebracht”, zegt Nick van Remortel. “Een zwart gat bestaat uit deeltjes van een zware ster die geïmplodee­rd is door haar eigen gewicht. De deeltjes van een zwart gat vormen een enorme massa, die door de zwaartekra­cht alles aantrekken wat in hun buurt komt, ook lichtstral­en. Daardoor is alles zwart. Volgens Einstein kon er geen enkel elementair deeltje uit die massa ontsnappen, waardoor er geen licht door kan. We kunnen dat zwarte gat dan niet waarnemen.”

“Maar Hawking heeft aangetoond dat kleine deeltjes door straling af en toe toch uit zo’n zwart gat kunnen ontsnappen, waardoor de zwarte massa een beetje grijs wordt en dus met speciale apparatuur hopelijk ooit zal kunnen worden waargenome­n. Dankzij Hawking weten kosmologen waar ze naar moeten kijken als ze zo’n zwart gat willen waarnemen. En dat vergroot de kans dat we een zwart gat in een laboratori­um kunnen nabootsen, waardoor we meer te weten kunnen komen over de samenstell­ing van ons heelal.”

Onderzoek naar de oerknal

Hawking heeft ook belangrijk onderzoek gedaan naar de oerknal, waarmee het heelal zou zijn ontstaan. “Hij heeft aangetoond dat het zinloos is om te onderzoeke­n wat er voor de oerknal is gebeurd”, zegt Nick van Remortel. “Want met de oerknal is de tijd ontstaan.”

“Hij schuift ook naar voren dat er twee mogelijkhe­den zijn over wat er over miljarden jaren met ons heelal kan gebeuren. Volgens Hawking zal het heelal ofwel samentrekk­en tot één punt, waardoor er een nieuw heelal zal ontstaan. Ofwel zal het heelal volledig uit elkaar drijven, waardoor het helemaal verdwijnt.”

“Maar de meeste wetenschap­pers vinden dit een te extreme voorstelli­ng. Ze denken dat de waarheid meer genuanceer­d zal zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ?? FOTO RR ?? Nick van Remortel, fysicaprof­essor aan de Universite­it Antwerpen.
FOTO RR Nick van Remortel, fysicaprof­essor aan de Universite­it Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium