Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze heeft me nooit gezegd dat hij gewelddadi­g was”

Vriend en verdachte Babur Y. bekent moord op Eleonore, moeder van twee kinderen

- MARC HELSEN MARC PEETERS

Babur Y. (22) bekende dinsdag al in het ziekenhuis dat hij ’s nachts zijn vriendin Eleonore ‘Noor’ De Strijcker (27) had omgebracht in haar huis in de Herentalse wijk Kleerroos. De man werd gisteren de hele dag ondervraag­d door de lokale politie Neteland.

Eleonore, moeder van twee, werd met verschille­nde messteken afgemaakt in de keuken van haar woning in een doodlopend­e straat in de wijk Kleerroos. Het moordwapen is terecht en de verdachte legde bekentenis­sen af. Hij moest wel nog voor de onderzoeks­rechter worden geleid.

Na de moord, in de nacht van 12 op 13 maart, ging Babur Y. ervandoor. Hij liet de twee 4- en 6-jarige dochtertje­s van Eleonore uit een eerdere relatie bij het bebloede lijk van hun moeder achter. In Limburg reed hij in een gracht naast de snelweg, maar hij geraakte amper gewond.

Het onderzoek en de ondervragi­ng moeten het motief (in de “relationel­e sfeer”, volgens het parket) verder uitklaren en ook aangeven of het parket de betichting moord kan handhaven. In dat geval wordt uitgegaan van voorbedach­theid en de intentie om te doden.

De feiten hebben zich wellicht afgespeeld toen de kinderen al of nog in bed lagen. Ze zouden dus geen getuigen geweest zijn van de steekparti­j, maar hebben mama wel in een plas bloed gevonden.

Alweer een overlijden

Beide kindjes, die respectiev­elijk in het eerste studiejaar en in de kleuterkla­s van campus De Vesten in Herentals schoollope­n, worden opgevangen door de grootouder­s, de vader en de moeder van Noor.

Op de school kwam het nieuws hard aan. Directrice Carine Geyselings van De Vesten: “We leven heel erg mee met de slachtoffe­rs. Voor onze school is het al de derde keer in een jaar tijd dat we geconfront­eerd worden met het overlijden van een ouder van een van onze leerlingen. We proberen iedereen gelijk te behandelen. Nu iets speciaal doen omdat dit overlijden de media haalt, zou niet echt fair zijn. Wat niet wil zeggen

dat we niet bij de gebeurteni­ssen stil staan.”

Herdenking­smoment

Op de Grote Markt in Herentals worden vanavond rond 19u ballonnen opgelaten ter nagedachte­nis van Eleonore. Het is een initiatief van Sophie Van Hoeck, een

vriendin van het slachtoffe­r. “Onze kinderen zitten samen op de zondagssch­ool van de Evangelisc­he Kerk”, vertelt Sophie. “Ik doe dit omdat Noor het verdient en ook om de mensen hun verdriet te laten uiten.” Sophie hoopt minstens 100 ballonnen te kunnen oplaten. “Zelf ben ik ook nog al-

Sophie Van Hoeck

Vriendin

“Hun relatie kende weleens een dipje, maar dat is in veel relaties zo.”

tijd onder de indruk. De relatie tussen Noor en haar vriend kende weleens een dipje, maar dat is in veel relaties zo. Ze heeft me nooit gezegd dat hij gewelddadi­g was. De gebeurteni­s heeft me erg verrast.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Eleonore met de twee dochtertje­s van 4 en 6 jaar oud. De kleintjes hebben het lijk van de mama gevonden.
FOTO RR Slachtoffe­r Eleonore met de twee dochtertje­s van 4 en 6 jaar oud. De kleintjes hebben het lijk van de mama gevonden.
 ?? FOTO RR ?? Dader Babur Y. in een waterglijb­aan. Hij bekende intussen de moord.
FOTO RR Dader Babur Y. in een waterglijb­aan. Hij bekende intussen de moord.
 ?? FOTO MARC PEETERS ??
FOTO MARC PEETERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium