Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog altijd drie keer meer hotelkamer­s dan Airbnb’s

Platform voor verhuur van privé-eigendomme­n bestaat tien jaar

- DIRK HENDRIKX

Airbnb bestaat intussen tien jaar en is een stevige concurrent geworden voor de hotelsecto­r. Maar die blijft met voorsprong de grootste aanbieder van bedden in de provincie Antwerpen, zo stelden onderzoeke­rs van de AP Hogeschool vast.

In heel de provincie waren er in 2017 nog drie keer zoveel hotelkamer­s als Airbnb-accommodat­ies. Tot die slotsom kwamen de onderzoeke­rs Christian Holthof en Sophie van Tilburg van de afdeling Hotelmanag­ement van de Antwerpse hogeschool. “Gaan logeren bij mensen thuis is over de hele wereld ingeburger­d geraakt”, zegt Christian Holthof. “Je kunt kiezen voor een heel huis, een flat, een kamer, een kasteel, een boot en noem maar op. Wij maken een grondige analyse van de sector. Een eerste tussentijd­s rapport gaat over het aanbod. Dan zie je dat het verschil nog steeds duidelijk is, met meer dan 6.500 hotelkamer­s tegen net geen 2.000 Airbnb-accommodat­ies.”

De meeste hotels en Airbnb’s liggen uiteraard in Antwerpen, in ‘kunststad Antwerpen’, zoals ze dat noemen in toerismest­udies.

Meer dan de helft van alle hotels in de provincie heeft minder dan 25 kamers. Bijna een derde van de hotels is middelgroo­t, met een kameraanta­l tussen 24 en 100. Een minderheid heeft 100 kamers of meer.

Antwerpse viersterre­nhotels

De meeste Airbnb-verblijven (63%) zijn volledige woningen. 36% van de Airbnb’s bestaat uit een privékamer in een woning en bij 1% kom je terecht in een gedeelde kamer.

Opvallend is het verschil in type Airbnb afhankelij­k van de plaats. In Antwerpen is 70% een huis of flat, in Mechelen en de Kempen is dat de helft, de andere helft zijn kamers. In het Scheldelan­d (met de gemeenten Boom, Bornem, Hemiksem, Niel, Puurs, Rumst, Schelle, Sint-Amands, Willebroek en Zwijndrech­t) is maar 30% een woning.

De grote hotels vind je in Antwerpen. In Mechelen ligt er één hotel met meer dan 100 kamers, in de Kempen geen enkel. In het Scheldelan­d hebben alle hotels minder dan 25 kamers.

“Antwerpen is een stad van viersterre­nhotels”, zegt Christian Holthof. “Die hebben niet veel te duchten van de Airbnb’s, die meestal op zuiniger toerisme gericht zijn. De sector accepteert de nieuwe concurrent ook, zoals ze dat vroeger met booking.com hebben gedaan, op voorwaarde dat de uitbaters zich officieel registrere­n en in orde zijn met de brandveili­gheid en dergelijke. Toerisme Vlaanderen voert daar inspecties voor uit.”

Tomorrowla­nd

Volgens Holthof heb je twee types Airbnb-uitbaters. “Er zijn er die het vooral doen voor de sociale contacten, anderen zijn vooral geïnteress­eerd in de opbrengst. De eersten gaan er misschien wel uit, nu Toerisme Vlaanderen eist dat ze zich registrere­n. Als ze die moeite moeten doen, hoeft het misschien niet meer.”

Nog typisch in de sector is dat er pieken zijn. “Bijvoorbee­ld als Tomorrowla­nd plaatsvind­t. Dan zie je een stijging van het aantal aangeboden kamers.”

Vorig jaar waren er in België zo’n 4.900 accommodat­ies waar je

kon boeken via de website van Airbnb. Sinds 1 april vorig jaar is registrati­e verplicht voor de verhuurder­s. De fiscus controleer­t of ze hun inkomsten aangeven, Toerisme Vlaanderen gaat na of ze een attest van brandveili­gheid kunnen voorleggen en een verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid. De meerderhei­d van de accommodat­ies was vorig jaar nog niet geregistre­erd.

Christian Holthof

AP Hogeschool

“Er zijn er die het doen voor de sociale contacten, anderen zijn vooral geïnteress­eerd in de opbrengst.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium