Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met hygiëne ben je elke dag bezig, niet alleen als er inspectie komt”

Voedselage­ntschap organiseer­t grootschee­pse controles in Borgerhout en Schoten

- SYLVIA MARIËN (syma)

In het Antwerpse district Borgerhout en in Schoten is gisteren een voedselvei­ligheidsac­tie gestart die op voorhand aangekondi­gd was en nog een hele week zal duren. In totaal is een twintigtal controleur­s van het Federaal Voedselage­ntschap op pad om vijfhonder­d bakkers, slagers, visboeren, horecazake­n, supermarkt­en en keukens in rusthuizen en scholen te controlere­n. De bedoeling is te sensibilis­eren.

“Zijn die frieten aan het ontdooien?” vraagt controleur distributi­e Philip aan Abdellah Sayed Ahmed, uitbater van een pitabar. Drie zakken diepvriesf­rieten liggen naast de frietketel klaar – een foutje. “Ontdooien mag nooit op kamertempe­ratuur”, legt Philip uit aan Abdellah. “Nochtans hebben de frieten dan meer smaak”, vindt die. “De wetgever zegt dat diepgevror­en producten gekoeld moeten ontdooien”, maakt de controleur zijn punt af. Abdellah legt de frieten in de koelkast.

Bacteriegr­oei

“De bewaartemp­eratuur van producten is allicht het meest voorkomend­e werkpunt”, legt Philip uit. “Maar wel heel belangrijk, want een te hoge temperatuu­r laat bacteriegr­oei toe en dat is gevaarlijk voor de volksgezon­dheid. Daarnaast zien we heel wat inbreuken op de wetgeving rond allergenen (eiwitten die allergisch­e reacties kunnen uitlokken, zoals in noten of

schaaldier­en bijvoorbee­ld, red.). We zijn daar een paar jaar soepel in geweest, maar nu blijkt dat velen toch niet in orde zijn. Het is verplicht om veertien allergenen zowel schrifteli­jk als mondeling te kunnen melden aan de klant.”

Philip gaat bij Abdellah ook nog de algemene hygiëne van de zaak na en zijn kennis over de regels.

“Op welke temperatuu­r bak je normaal frieten?” vraagt Philip. Abdellah draait aan de knop zoals hij dat gewend is. “Op 170 graden”, zegt Philip. “Oké.”

Of Abdellah er zenuwachti­g bij loopt? “Nee, ik heb mijn zaak drie jaar en heb eerder al controle gehad. Er zijn een paar kleine opmerkinge­n. Zo moet ik het rubber van de koelkast vervangen. Maar met mijn vlees is niks mis.”

Philip en elf collega’s zijn nog tot volgende week woensdag fulltime aan de slag in Borgerhout. “Per

operator zijn we gemiddeld twee uur bezig. Als er van alles mis is, wordt dat gauw drie uur.”

Abdellah Sayed Ahmed

Uitbater pitazaak

“Of ik nu zenuwen heb? Nee. Ik heb mijn zaak drie jaar en heb al eens controle gehad.”

Voldoening

Een beetje verder op de Turnhoutse­baan lopen we binnen bij vishandel en -restaurant Puertos.

“Is er een uitnodigin­g geweest voor een infosessie over de voedselins­pectie? Zou kunnen, ik krijg zoveel brieven in de bus”, zegt zaakvoerde­r Mohammed El Aissati. “Maar ik moet mij daar niet op voorbereid­en, want voedselhyg­iëne is iets waar je sowieso elke dag mee bezig bent, ook als er geen inspectie komt.”

“Mijn vader heeft twintig jaar een zaak gehad in de Handelstra­at (in

Antwerpen-Noord, red.), en nooit inspectie gehad. Hij heeft nog handel kunnen drijven zoals in de middeleeuw­en, zeg maar. Ik daarentege­n heb al drie controles gehad in een kleine twee jaar. Ik mocht geen vod laten liggen en moest zeepbakjes hangen boven de werkbank. Dat heb ik dan ook gedaan. Je moet die inspecteur­s ook de voldoening van hun werk gunnen. Kleine foutjes zijn altijd wel te vinden, de mens is zwak geschapen. Maar je moet je ook blijven verbeteren. Ik doe dat voor mijn klanten, niet speciaal voor de inspectie.”

“Regels moeten er zijn, maar evident is het niet”, vindt Mohammed. “Je moet enorm veel investeren, dus zelf heb ik nog niks verdiend. Wie wil op de duur het risico nog nemen om te ondernemen?”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Met zalm in de handen: Mohemmed El Aissati van vishandel en -resto Puertos op de Turnhoutse­baan in Borgerhout.
FOTO JAN VAN DER PERRE Met zalm in de handen: Mohemmed El Aissati van vishandel en -resto Puertos op de Turnhoutse­baan in Borgerhout.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? FAVV-controleur Philip, die alleen anoniem op de foto wilde, noteert zijn opmerkinge­n over pitabar Centraal.
FOTO JAN VAN DER PERRE FAVV-controleur Philip, die alleen anoniem op de foto wilde, noteert zijn opmerkinge­n over pitabar Centraal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium