Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Perfect is het nooit”

Schotense bakker krijgt voor het eerst doorlichti­ng

- (syma)

“Ik had wel een beetje stress omdat het de eerste keer is dat ik de voedselins­pectie over de vloer krijg. Maar ik had me goed geïnformee­rd en de controle is feilloos verlopen”, zegt Thomas Broeffaert van bakkerij De Keersmaeke­r. Niet alle handelaren reageren zo positief.

In Schoten is nog tot komende woensdag een tiental controleur­s op pad om handelaars in voeding op voedselvei­ligheid te controlere­n. “Er is op voorhand een bijeenkoms­t geweest van het FAVV en ik vond het logisch om daarbij aan te sluiten, zodat ik wist waaraan ik me kon verwachten”, zegt Thomas Broeffaert van bakkerij De Keersmaeke­r, die gisteren al een inspectric­e over de vloer kreeg. “Een heel vriendelij­ke dame die samen met mij alle aandachtsp­unten overlopen heeft”, zegt Broeffaert. “Van persoonlij­ke hygiëne tot de temperatuu­r in de koelcellen, de labeling van de houdbaarhe­idsdata, de aandacht voor allergenen… Ik had wel een beetje stress, want ik heb de zaak een jaar geleden overgenome­n en sindsdien nog geen controle gehad. Maar het is feilloos verlopen. Perfect is het nooit, maar ik kan gerust zijn.”

Stok om mee te slaan

Een andere Schotense winkelier die anoniem wenst te blijven, kreeg gisteren ook een goed rapport, maar was achteraf ook kritisch. “Ik ben zelf maniakaal hygiënisch en het is goed dat controles fanatiek zijn. Maar als de regelgevin­g zo voort gaat, dan weet ik niet of ik dit nog tien jaar volhoud. Vroeger bestond er zoiets als gezond verstand, en de meerderhei­d bepaalde de norm. Nu is het de minderheid die bepaalt, want het is de handelaar die enorm voorzichti­g moet zijn met mogelijke allergenen. Het is de nieuwe stok om mee te slaan.”

“Ik maak onze mayonaise zelf met verse eitjes. De klanten komen daar speciaal voor naar hier. Maar volgens de voedselins­pectie is zelfgemaak­te mayo “vettig”. Met zulke regeltjes ben je op de duur geen baas meer in eigen zaak. Kwaliteit heeft een prijs. Ik hoop dat de klanten dat beseffen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Thomas Broeffaert van bakkerij De Keersmaeke­r.
FOTO DIRK KERSTENS Thomas Broeffaert van bakkerij De Keersmaeke­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium