Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Om bloed te trekken en papieren in te vullen hoef je dokters niet van hun werk te houden”

Jaar na jaar neemt de politie meer speekselte­sten af bij bestuurder­s om hen te controlere­n op drugsgebru­ik. “Goed voor de verkeersve­iligheid”, zeggen dokters. “Maar wij zijn de dupe.” Na een positieve speekselte­st volgt altijd een bloedafnam­e bij de polit

- JONAS MAYEUR RONNY VANHOOREN

“Onlangs werd een collega drie keer opgeroeen tijdens één wachtdiens­t van 24 uur”, zegt dokter Marc Geeraert uit Diksmuide. “Dat betekent in het slechtste geval drie keer ’s nachts je bed uit, maar ook drie keer over en weer rijden naar de politie en drie keer een uur dat je niet voor patiënten kunt zorgen. En dat allemaal voor iets wat een verpleegku­ndige ook kan.”

Het zit de huisartsen in Diksmuide hoog. Ze storen zich aan de vele oproepen voor bloedafnam­es na een positieve speekselte­st en hebben daar nu zelfs de politie over aangeschre­ven.

De frustratie leeft ook elders, zegt Roel Van Giel, voorzitter van federatie Domus Medica. “Het is op zijn minst onhandig. Zo’n opvorderin­g komt vaak ongelegen, je moet snel ter plaatse zijn, paperassen zijn er altijd in veelvoud en pas maanden later word je betaald.” De vergoeding bedraagt 27,4 euro per afname en een halve euro per gereden kilometer. ’s Nachts en in het weekend verdubbelt dat. De bloedstale­n zijn nodig omdat één positieve speekselte­st op de tien achteraf vals positief blijkt. En bij wie echt onder invloed reed, is een extra analyse nodig om te weten welke drugs hij nam.

Overijveri­ge korpschefs

De federale overheid trok in 2014 135.000 euro uit voor de speekselte­sts, goed voor 10.500 controles. Vorig jaar ging het al om 36.000 tests. Ruim drie keer zo veel in drie jaar tijd, al is in 2017 niet al het voorziene budget opgebruikt. Datzelfde jaar werden meer dan 4.600 bloedstale­n onderzocht op verdenking van drugs in het verkeer.

De huisartsen zijn niet tegen de grotere pakkans. “Maar wij zijn wel de dupe.” Ze klagen ook de willekeur aan. Sommige artsen hebben de pech in een regio te werken met een “overijveri­ge” korpschef. En weigeren om langs te komen, is niet zonder risico. Een keer al is een arts veroordeel­d, zegt de FOD Justitie.

‘‘We zijn niet tegen de grotere pakkans op het gebruik van drugs door chauffeurs, maar wij zijn wel de dupe.’’

Nieuwe test op komst

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat de speekselte­st vervangen wordt door speekselco­llectoren. Om te weten hoeveel drugs iemand exact nam, en welke, is dan geen arts meer nodig. De nieuwe tests zijn maanden geleden al aangekondi­gd, maar bij een eerste aanbestedi­ng voldeed geen enkele leverancie­r. In afwachting vragen de artsen dat anderen de taak overnemen. “Om bloed te trekken en papieren in te vullen, hoef je een dokter niet van zijn werk te houden.”

 ?? FOTO BELGA ?? De speekselte­st DrugWipe. Minister Geens maakt werk van een nieuwe test die bloed trekken overbodig maakt.
FOTO BELGA De speekselte­st DrugWipe. Minister Geens maakt werk van een nieuwe test die bloed trekken overbodig maakt.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium