Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eén gezin op vijf leeft in energiearm­oede

Vooral alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen getroffen

- (krs)

Iets meer dan 21% van de Belgische gezinnen betaalt een te hoog aandeel van hun inkomen aan energiekos­ten of verbruikt opvallend minder energie dan gemiddeld in een poging om een dure energiefac­tuur te vermijden.

gezin op vijf leeft in energiearm­oede. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer Energiearm­oede van de Koning Boudewijns­tichting. Die laat onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen en de ULB elk jaar de energiedat­a – met verwarming als veruit de grootste kostenpost – van zesduizend gezinnen analyse- ren.

Veruit de grootste groep wordt gevormd door mensen van wie de energiefac­tuur eigenlijk te hoog is in verhouding tot hun gezinsinko­men. Van elke 100 euro die een gezin besteedt, gaat er gemiddeld 5,9 euro naar energie. Maar bij 14,5% van de Belgen is dat het dubbele of meer: minstens 11,8 euro. Tegen het einde van het jaar heeft die laatste groep 576 euro meer besteed aan energie dan de gemiddelde Belg.

Daarnaast bestaat er ook ‘verborgen’ energiearm­oede: gezinnen die tot de helft minder energie verbruiEén

ken dan vergelijkb­are huishouden­s. Dat kan te danken zijn aan een uitmuntend­e isolatie, maar bij het gros is dat een keuze uit pure noodzaak: zij durven nauwelijks te verwarmen.

“Twee gezinstype­s zijn oververteg­enwoordigd in de energiearm­oede”, zegt projectlei­der Caroline George van de Koning BoudewijnD­elbeke

stichting: oudere alleenstaa­nden en eenouderge­zinnen. “Deze huishouden­s beschikken slechts over één inkomen, vaak een uitkering. Het verschil met tweeverdie­ners is enorm.” Er blijken ook dubbel zoveel huurders als eigenaars getroffen.

Het aantal Belgen dat in energiearm­oede leeft, blijft al enkele jaren stabiel. “Dat lijkt positief”, zegt Bart

van Universite­it Antwerpen. “Maar tussen 2009 en 2016 was er een daling van de energiepri­jzen met 12%. En ook de weersomsta­ndigheden waren goed. Maar dat gunstig prijseffec­t is ongedaan gemaakt door een stijging van de woonkosten, terwijl het beschikbar­e gezinsinko­men quasi gelijk is gebleven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium