Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ijskoude manager die de toon zet in de strijd tegen terreur en drugs

- JORIS VAN DER AA DENNIS VAN DAMME

Stanny De Vlieger, gerechteli­jk directeur van de federale gerechteli­jke politie (FGP) in Antwerpen, is kandidaat om Catherine De Bolle op te volgen als commissari­s-generaal van de federale politie. Dat is de hoogste politiefun­ctie in ons land. Maar wie is deze Waaslander? Een portret.

De Vlieger (51) deelde zijn vierhonder­d manschappe­n afgelopen week mee dat hij postuleert voor de topjob. Tegenover de buitenwere­ld houdt hij zich op de vlakte. Hij bevestigt het nieuws wel aan onze redactie. Een vijfkoppig­e jury, onder wie Antwerps korpschef Serge Muyters, moet nu beslissen of hij al dan niet wordt aangesteld.

De Vlieger, afkomstig uit Sint-Niklaas, behaalde een licentiaat criminolog­ie in Gent en heeft een MBA-diploma van de Vlerick Management School op zak. Hij begon zijn carrière bij de politie eind jaren tachtig als speurder en werd eind jaren negentig verantwoor­delijk voor de afdeling ‘georganise­erde misdaad’ bij de gerechteli­jke politie in Antwerpen. Aan het begin van het millennium werd hij hoofdcommi­ssaris en later gerechteli­jk directeur in Mechelen. Sinds 2008 is hij gerechteli­jk directeur bij de FGP in Antwerpen, waar hij Erik Sack opvolgde.

Sharia4Bel­gium

Bij zijn aantreden bij de federale gerechteli­jke politie liet De Vlieger zich meteen gelden als manager. Hij hervormde de structuur van de federale recherche en kreeg het meteen aan de stok met de vakbonden. De Vlieger zag toen al dat radicalise­ring en terreurdre­iging in de toekomst belangrijk zouden worden. Hij breidde de afdeling tegen terrorisme uit met een aantal topspeurde­rs. Dat team zou er later in slagen om het Sharia4Bel­gium van Fouad Belkacem veroordeel­d te krijgen als terroristi­sche organisati­e. De Vlieger zette ook fors in de op de bestrijdin­g van rondtrekke­nde dieven uit Oost-Europa, die in die periode een ware plaag waren in ons land. Onder De Vlieger boekte de federale politie ook een aantal grote successen in de strijd tegen cocaïnesmo­kkel en witwasprak­tijken. Zo ontmaskerd­en zijn speurders de corrupte douanier Tim D. en konden zijn rechercheu­rs enkele topIT’ers arresteren die grote havenbedri­jven hadden gehackt in opdracht van de drugsmaffi­a.

Torenhoge ambities

Binnen zijn eigen korps heeft De Vlieger de reputatie van een ijskoude manager, een ‘Vlerick-boy’ met torenhoge persoonlij­ke ambities. Sinds zijn aantreden schoof hij zonder pardon enkele gevestigde namen aan de kant. Onder wie diamantspe­urder J.P., die door magistrate­n wordt omschreven als “een van de beste speurders van België”. Eind vorig jaar werd ook de chef van de terreurafd­eling vervangen, ondanks hun indrukwekk­ende resultaten.

Maar hoofdcommi­ssaris Stanny De Vlieger zette pas echt kwaad bloed met zijn beslissing om de vermiste laborant Bart Van Brugghe (47) al tien dagen na zijn verdwijnin­g te ontslaan. De laborant verdween eind vorig jaar, nadat hij te horen had gekregen dat hij zou worden overgeplaa­tst. Van Brugghe schreef afscheidsb­rieven naar al zijn collega’s en reed met een dienstwage­n naar Oostenrijk, waar hij in alle eenzaamhei­d zelfmoord pleegde in een berghut. Pas enkele weken geleden werd zijn lichaam aangetroff­en.

Stroomplan

Met het Stroomplan tegen de drugssmokk­el in de haven van Antwerpen heeft Stanny De Vlieger zich

opnieuw op de wereldkaar­t weten te zetten, ook al verliep de opmaak van het plan achter de schermen niet helemaal zonder slag of stoot. Het is een publiek geheim dat de lokale politie in Antwerpen niet helemaal tevreden was met het eerste ontwerp door De Vlieger. Bovendien konden ze het in N-VA-kringen niet echt waarderen dat delen van het Stroomplan eerst op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) terechtkwa­men.

De selectiepr­oeven voor de topjob bij de federale politie beginnen volgende week. Of De Vlieger de beste papieren heeft om Catherine De Bolle (die directeur van Europol wordt) op te volgen als commissari­s-generaal bij de federale politie, is moeilijk in te schatten. Volgens ingewijden hebben zich enkele sterke tegenkandi­daten aangemeld. “Sommige namen worden nooit genoemd”, zegt een bron in regeringsk­ringen. “En de regel is: hoe minder over je gepraat wordt, hoe meer kans je hebt om het te worden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Stanny De Vlieger, die nu gerechteli­jk directeur van de federale gerechteli­jke politie in
Antwerpen is.
FOTO JAN VAN DER PERRE Stanny De Vlieger, die nu gerechteli­jk directeur van de federale gerechteli­jke politie in Antwerpen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium