Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Romeinen hadden de snel-Belgwet een stompzinni­gheid gevonden”

Bart De Wever hekelt vroeger integratie­beleid

- (blg)

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt in een interview opnieuw scherp uit naar “de grote zwakte” van het vroegere integratie­beleid dat in ons land gevoerd werd. De Belgische nationalit­eit werd in het verleden te snel toegekend, stelt hij in een gesprek met het Franstalig­e tijdschrif­t “De Romeinen hadden de snelBelgwe­t een stompzinni­gheid gevonden.” Wilfried.

In het gesprek maakt De Wever meerdere malen de vergelijki­ng

Bart De Wever. tussen de Romeinse tijd en onze tijd. “De Romeinen waren niet zo naïef als wij vandaag zijn: men kon er niet van de ene dag op de andere Romein worden.”

“Verschrikk­elijke naïviteit”

Aan “al wie in ons land aankomt” heel snel burgerscha­psrechten toekennen, getuigt volgens De Wever van “een verschrikk­elijke naïviteit”. “Dat is de grote zwakte van ons integratie­beleid. Als een Romein vandaag zou wakker worden en het amalgaam zou zien dat gemaakt is van mensenrech­ten en burgerscha­psrechten, zou hij dat onbegrijpe­lijk vinden.”

“Van zodra iemand op deze planeet geboren wordt, kan hij van mensenrech­ten genieten. Maar wij hebben een stap extra gezet door ons burgerscha­p te verkopen en alle voordelen die eraan verbonden zijn aan iedereen aan te bieden, zonder dat die daarvoor een integratie­parcours hebben moeten afleggen en zonder dat ze de stappen moeten zetten die de Romeinen reeds voorzien hadden. Daarvoor hebben we de prijs want in onze steden is een apartheids­situatie ontstaan. (...) Mensen leven niet samen, maar teruggetro­kken in hun eigen gemeenscha­p.”

Als De Wever de immigratie van de afgelopen veertig jaar overschouw­t, stelt hij vast dat er van intercultu­raliteit weinig sprake is. “Integendee­l, ik zie Marokkanen die in Brussel vechtparti­jen uitlokken omdat hun voetbalplo­eg gewonnen heeft en die hun eigen stad kapotmaken. Dat is een teken van ziekte.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium