Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik leer nog elke dag bij”

-

Zijn middelbare school maakte hij niet af, maar Wayne Tack heeft zijn droomjob gevonden en leert nog elke dag bij. Met dank aan zijn inzet en enthousias­me, en de vooruitstr­evende leermethod­es van het opleidings­centrum.

Nog voor het einde van zijn sociaaltec­hnische opleiding ruilde Wayne Tack (26) de schoolbank­en in voor bandwerk bij Volvo Cars, later voor Volvo Trucks. “Het was niet het soort werk dat ik wou blijven doen voor de rest van mijn leven”, blikt Wayne terug. “Het loon was goed, maar je staat in een fabriek en doet maar een ding.”

Toen zijn contract afliep, ging Wayne langs bij VDAB. “Dat was het eerste dat in me opkwam. Ik ben welgeteld een week werkloos geweest en toen zat ik al in een opleiding. Ik wist dan ook meteen dat ik automechan­ica wou doen. In de voormiddag­en kregen we theorie, in de namiddag praktijk. Daar komt nog webleren bij: ’s avonds kun je videolesse­n bekijken. Je kunt de opleiding op acht maanden voltooien, naargelang je voorkennis en inzet. Ondertusse­n ontving ik mijn volledige werklooshe­idsvergoed­ing.”

Na een vijftal maanden kreeg Wayne de kans om stage te lopen bij merkgarage Volvo Cars ACG in Deinze. ‘Ik ging drie dagen per week naar de opleiding en werkte twee dagen in de garage. Natuurlijk ken je dan alleen nog maar de basisdinge­n. Ik stond bij een ervaren mecanicien die ik de hele dag hielp. De stageplaat­s bezorgde VDAB ook een lijst met verbeterpu­nten. Daar kreeg ik dan extra uitleg en oefeningen over.” Toen de stage van Wayne was afgelopen, was het al duidelijk dat hij na zijn opleiding mocht terugkomen voor een IBO (Individuel­e Beroepsopl­eiding). “Ze zeiden me dat ik goed werkte, gemotiveer­d ben en altijd wil bijleren. Dat is het soort mensen dat ze nodig hebben.”

We zijn twee jaar verder. Na zijn Individuel­e Beroepsopl­eiding (IBO) kreeg Wayne een vast contract bij ACG. “Ik werk nu volledig zelfstandi­g, maar leer nog elke dag bij. Er zijn ook voortduren­d bijscholin­gen en opleidinge­n bij Volvo. Ja, ik denk wel dat dit de job van mijn leven is. Ik werk graag met mijn handen en ben zot van sleutelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium