Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo school je jezelf om op minder dan een kalenderja­ar

Via onze opleidinge­n kunnen zowel werkzoeken­den als werknemers zich bijscholen of omscholen via verschille­nde opleidings­vormen. Een instructeu­r vertelt.

-

Moyson is technisch instructeu­r voertuigte­chnologie in het competenti­ecentrum van VDAB Wondelgem. “Bij ons kunnen zowel werkzoeken­den als werknemers terecht voor een opleiding. Het is immers niet alleen belangrijk om begeleid te worden naar de arbeidsmar­kt, maar ook om op de arbeidsmar­kt te blijven.”

“Je kunt bij ons terecht voor bijscholin­gen om terug sterker te staan op de arbeidsmar­kt, en ook voor complete omscholing­en, als je van richting wilt veranderen op de arbeidsmar­kt. Stel dat je bakker bent, maar dat nachtwerk niet langer een optie is. Een goede bakker kan een goede mecanicien worden. Hij heeft een aantal kwaliteite­n zoals deadlines halen en kwaliteit leveren. Hij moet zich enkel nog bijscholen in bepaalde vaktechnis­che competenti­es.”

Onze opleidinge­n zijn efficiënt, praktijkge­richt en maken gebruik van vernieuwen­de didactisch­e technieken. Zo kun je bijvoorbee­ld tegelijk je technisch Nederlands versterken en een vak leren. Met webleren, aangevuld met videolesse­n, kun je op je eigen tempo aan de slag gaan om talen en technieken te leren, maar ook bepaalde vaardighed­en aan te scherpen. De opleidinge­n worden zo veel mogelijk op maat gegeven, in functie van de behoeften van de cursist. In proefbedri­jven leren de cursisten het vak op de virtuele werkvloer, in stagebedri­jven zetten ze nog een stap vooruit. Hun vaardighed­en worden verder aangescher­pt tijdens de eventuele Individuel­e Beroepsopl­eiding (IBO). Zo kom je erg snel tot goede resultaten. “Door al die leermethod­es efficiënt op elkaar af te stemmen en te combineren, realiseren we zo’n omscholing op minder dan een kalenderja­ar”, zegt Hendrik Moyson. “Tijdens de stages en de IBO staan de werkgever en het competenti­ecentrum voortduren­d met elkaar in contact, zodat wij meteen doelgerich­t extra uitleg kunnen geven. We zien onze cursisten heel snel groeien. Bovendien krijgen ze door hun stage de kans om bij een werkgever te tonen wat ze kunnen, en om te ontdekken of er een goede match is met hun stagebedri­jf. Bijna iedereen die in 2017 een VDAB-opleiding voertuigte­chniek met succes afrondde, vond een job.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium