Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je krijgt hier volop kansen”

Ludmila Ciobanu bewijst dat een intensieve cursus Nederlands wonderen kan doen. Na tweeënhalf jaar in België spreekt ze vlot Nederlands (en Frans) en heeft ze uitzicht op een mooie job die haar interessee­rt.

-

De uit Moldavië afkomstige Ludmila Ciobanu (24) studeerde sociologie in Roemenië. Ludmila kwam tweeënhalf jaar geleden naar ons land met haar echtgenoot. Het koppel woonde in Brussel en dus leerde ze Frans. “Toen we naar Vlaanderen verhuisden, hoorde ik van VDAB tijdens mijn inburgerin­gscursus. Als ik Nederlands zou spreken, zou ik sneller aan werk geraken.” Ludmila is enthousias­t over haar nieuwe thuis: “Het leven is hier vrij en je krijgt volop kansen om te groeien en te doen wat je wilt.”

Ludmila schreef zich in voor de geintegree­rde opleiding administra­tief bediende voor anderstali­gen. “Ik kwam terecht in De Biotoop, een oefenbedri­jf van VDAB. Dat verkoopt geen echte producten, maar je leert er alles in de praktijk: facturen en offertes maken, telefoons en mails beantwoord­en, bestelling­en verwerken, en ondertusse­n spijker je je Nederlands bij.” Halverwege haar opleiding hoorde Ludmila dat gerechtsde­urwaarHend­rik derskantoo­r Modero op zoek was naar nieuwe werkkracht­en. Ze kon er meteen beginnen met een IBO. “Ik zal hier in totaal 4,5 maanden een IBO doen en hoop dan aan de slag te kunnen blijven.” Het geheim van haar uitstekend­e talenkenni­s? “Elke week komt er nog een taalcoach langs die me helpt met juridisch Nederlands.” Ludmila is heel tevreden over de kansen die ze gekregen én gegrepen heeft. Wat zijn de belangrijk­ste lessen die ze geleerd heeft? “Je moet geen werk doen dat je niet graag doet, met de hulp van VDAB vind je wat je wél ligt.”

Wat trekt Ludmila precies aan in deze branche? “Het interessan­tste is dat je de hele procedure van a tot z kunt volgen. En dat we niet enkel de schuldeise­rs helpen om het geld te ontvangen waar ze recht op hebben. We helpen uiteraard ook de schuldenar­en door te bemiddelen en door hen afbetaling­splannen toe te staan, rekening houdend met hun persoonlij­ke situatie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium