Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Recordhoev­eelheid namaakspee­lgoed ontdekt in 2017

In tien jaar tijd al voor meer dan 90 miljoen euro in beslag genomen

- (krs)

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar voor zo’n 7,7 miljoen euro aan namaakprod­ucten in beslag genomen. Met dank aan een recordvang­st namaakspee­lgoed. Al die valse Pikachu’s zijn bijzonder lucratief. “Criminelen kunnen er evenveel mee verdienen als drugs, maar riskeren veel minder straf.”

De inspectied­iensten namen vorig jaar in totaal 432.531 namaakgoed­eren in beslag. Daarbij waren maar liefst 350.000 speelgoeda­rtikelen. De producten vertegenwo­ordigen een winkelwaar­de van 7,7 miljoen euro. In de tien jaar dat de Cel Namaak nu al jaagt op namakers, komt de teller daarmee op ruim 90 miljoen euro. Op papier toch, want alle namaak wordt systematis­ch vernietigd.

“Die recordvang­st speelgoed is te danken aan één grote operatie”, zegt Jannik Grooten, chef van de Cel Namaak. “Deze actie was een eigen initiatief. We vermoedden dat er op een avondmarkt aan zee namaakspee­lgoed werd verkocht. We konden het spoor volgen tot bij een groothande­laar in Brussel. Bij een inval ontdekten we honderddui­zenden stuks namaakspee­lgoed en -elektronic­a. We troffen ook stickers met merknamen aan. Een man kleefde die op vervalste bluetooths­peakers. Daardoor steeg de waarde van het product van enkele euro’s naar een paar honderd euro.”

Een lucratieve bezigheid, zoveel is duidelijk. “De winstmarge­s zijn te vergelijke­n met die in de drugshande­l,” zegt Grooten, “terwijl de pakkans kleiner is en de straffen lager zijn. Namaak is meer en meer het werk van goed georganise­erde criminele netwerken.”

Ook bevoegd minister Kris Peeters schuwt de zware woorden niet: “Criminele netwerken proberen steeds dieper de gewone verkoopkan­alen binnen te dringen”. En als het om speelgoed gaat, dat vaak van slechtere kwaliteit is en zelfs kinderen in gevaar kan brengen? “Dat is wraakroepe­nd. Dan gaat het om criminalit­eit van het laagste niveau.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister Kris Peeters en chef van de Cel Namaal Jannik Grooten met ‘de buit’.
FOTO BELGA Minister Kris Peeters en chef van de Cel Namaal Jannik Grooten met ‘de buit’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium