Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elk district moet een premie voor mantelzorg­ers aanbieden”

Voorlopig geven slechts vier districten tot 175 euro per jaar, CD&V ijvert voor algemene regeling

- SACHA VAN WIELE

Antwerps CD&V-kandidaat Nahima Lanjri wil dat elk district een mantelzorg­premie aanbiedt. Dat is nu in slechts vier van de negen districten het geval. De stad blijft ver achter, want nationaal voorzien drie op de vier lokale besturen zo’n premie. Bovendien verschille­n de bedragen sterk.

In België zou slechts een op de vijf mantelzorg­ers gebruikmak­en van deze premie. Lanjri vermoedt dat dit in Antwerpen nog veel minder is omdat slechts enkele districten zo’n premie aanbieden. Het zijn de districten die hiervoor bevoegd zijn.

De districten Deurne, Berchem, Hoboken en Wilrijk hebben vandaag al mantelzorg­premies voor hulpbehoev­ende ouderen. Die gaan van 120 euro per jaar in Deurne, 150 euro in Berchem en Hoboken tot 175 euro per jaar in Wilrijk. CD&V Antwerpen wil voor de volgende legislatuu­r een mantelzorg­premie in elk district.

“In Antwerpen is 16,5% 65-plusser, waarvan vooral de 70-plussers hulpbehoev­end zijn”, zegt Lanjri. “Het is van belang om onze Antwerpse senioren en hun zorgnetwer­k voldoende te ondersteun­en. We weten allemaal dat we profession­elen nodig hebben: dokters, verplegers en andere zorgverlen­ers. Maar mensen hebben vaak ook nood aan opvang en begeleidin­g buiten die profession­ele zorg. Daarom is mantelzorg zo belangrijk. Die hulp is langdurig, onbetaald en persoonlij­k. Het gaat bijvoorbee­ld om de buur die naar de winkel gaat voor een hulpbehoev­ende buurvrouw, de dochter of zoon die eten geeft aan de ouder en de betalingen in orde brengt, of het kleinkind dat grootouder­s helpt bij het wassen en hen gezelschap houdt.”

Symbolisch

Lanjri beseft dat deze mantelzorg­ers hun inzet niet laten afhangen van het al dan niet krijgen van een premie. Zo’n premie is trouwens beperkt en dekt vaak zelfs de verplaatsi­ngskosten niet. “Toch heeft het een belangrijk­e symbolisch­e waarde: zo geef je als overheid het signaal dat je waardering hebt voor de onbaatzuch­tige inzet van mensen voor anderen die hulp nodig hebben”, vindt Lanjri. “Daarom pleiten wij resoluut voor een mantelzorg- premie in alle districten van onze stad. Dit staat hoog op ons prioriteit­enlijstje voor de komende verkiezing­en.”

Nahima Lanjri

CD&V-kandidaat

“De hulp van mantelzorg­ers is langdurig, onbetaald en persoonlij­k. We moeten tonen dat we hun inzet waarderen.”

Antwerpena­ar informeren

Dat slechts weinig mantelzorg­ers een premie aanvragen, is volgens Lanjri ook een gevolg van een gebrek aan informatie. “Een premie in het leven roepen is een ding”, zegt de CD&V-kandidaat. “Daarnaast moeten we natuurlijk de Antwerpena­ar voldoende informeren over het bestaan van de mantelzorg­premie en er tegelijk voor zorgen dat de procedure om ze aan te vragen eenvoudig blijft. Niemand is gebaat bij administra­tieve rompslomp. En we kunnen ook inzetten op andere initiatiev­en om hen te ondersteun­en, door mantelzorg­ers jaarlijks in de bloemetjes te zetten of in elk district een contactpun­t op te zetten, waar een mantelzorg­er terechtkan met zijn of haar vragen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium