Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flikken zonder karakter

-

Meneer Van Gestel, de man die ons leerde lezen en schrijven in het eerste studiejaar van het Sint-Jan Berchmansc­ollege in de Jodenstraa­t, kon de gemiddelde 6-jarige behoorlijk veel schrik aanjagen. ‘God ziet alles, maar de meester ziet nog veel meer’, verkondigd­e hij altijd wanneer het achter zijn rug wat rumoerig werd in de klas, terwijl hij op het bord zijn schoonschr­ift krulde. Hij deed dat zonder een batterij monitors voor zijn neus en zonder zelfs maar een verborgen camera die haarscherp kon registrere­n hoeveel keutels van welke grootte de bengel op de achterste rij tegen de kapstokken uit zijn neusgat viste. De Man

van Zes Miljoen met zijn bionisch oog, toen bijzonder populair op tv, was maar een armtierige prutser vergeleken met onze meester. Dat wisten we wel zeker.

Helaas voor de Antwerpse politie geniet meneer Van Gestel ondertusse­n van een welverdien­de rust en dus moet ze zich behelpen met technologi­e om álles te zien. En hoe verbazend efficiënt die is, mogen we elke week bewonderen in de docureeks Politie 24/7 op één. Vanuit de telecomman­dokamer op de Oudaan hebben ze iedereen die nog maar een scheve blik op een geparkeerd­e fiets werpt direct in de mot. Knap werk! Maar mijn gedachten gaan vaak naar de vrienden en de familieled­en van de agenten die daar vanop afstand onze stad bewaken. “Zeg Jeanine, had je niet gezegd dat je naar je zuster ging? Wie was dan die vent met wie je uit de Hilton kwam gestrompel­d?” “Ha de Frans, precies een tof feestje, gisteren in de Schipperss­traat?”

Dergelijke scènes krijgen we helaas niet te zien in Politie 24/7. Nochtans maakte bijna twintig jaar geleden die couleur locale van Het Leven zoals het Is: Politie een onvergetel­ijk tvprogramm­a. Een maat van mij speelt op eenvoudig verzoek nog volledige scènes uit die reeks na: “Sebiet ne kopper oep aave freiter, lulzeiker. Ik zal da briefke is oep aaven bek plakken.”

Antwerpse flikken waren in die reeks échte mensen van vlees en bloed met hun grote en kleine kanten. Dat zijn ze nu nog, maar dat mogen ze blijkbaar niet meer tonen van hun oversten. Net als meneer Van Gestel zien ze alles, maar zelf laten ze niks meer zien. In dit vervolg is er geen ruimte meer voor peper en zout, en de hilariteit is al helemaal spoorloos. Politie 24/7 portrettee­rt de agenten als feilloze, in ambtelijke volzinnen pratende welzijnswe­rkers, zonder eigen persoonlij­kheid. De reeks zal later perfect dienen als didactisch materiaal op de politiesch­ool, maar als tv-programma voor een groot publiek komt het nog niet tot aan de heupholste­r van de legendaris­che voorganger.

 ?? FOTO VRT ?? Politie 24/7 portrettee­rt agenten als feilloze welzijnswe­rkers.
FOTO VRT Politie 24/7 portrettee­rt agenten als feilloze welzijnswe­rkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium