Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plantin en Moretuslei en A12 gevaarlijk­ste wegen van Vlaanderen

Vlaams minister Weyts rangschikt ‘zwarte punten’ op basis van ongevallen­cijfers in dynamische lijst en belooft snelle oplossinge­n

- DENNIS VAN DAMME

Met een dynamische lijst, die elk jaar vernieuwd wordt op basis van de meest recente ongevallen­cijfers, wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de zwarte punten in ons land sneller aanpakken. Bovenaan de lijst staan twee kruispunte­n op de A12 in Aartselaar, en ook het kruispunt van de Plantin en Moretuslei met de Binnensing­el in Borgerhout scoort uiterst slecht.

In februari bleek een kruispunt in het Gentse waar een meisje van 16 om het leven kwam bij een verkeerson­geval al jaren op de lijst van zwarte punten te staan. Er was vijftien jaar geleden al beslist dat er iets moest veranderen, maar in de praktijk gebeurde er niets. Dat soort situaties wil minister Ben Weyts aanpakken met een dynamische lijst. “De originele lijst uit 2002 bleef onverander­d, terwijl in de praktijk sommige van de 809 punten minder ‘zwart’ werden en andere locaties zich ontwikkeld­en tot nieuwe zwarte punten”, aldus Weyts.

Hij vindt dat de aanpassing­en aan zwarte punten sneller moeten en lanceert daarom een dynamische lijst die elk jaar vernieuwd wordt. Er wordt gewerkt met een puntensyst­eem waarbij een dodelijk slachtoffe­r 5 punten vertegenwo­ordigt, een zwaargewon­d slachtoffe­r drie punten en een lichtgewon­de een punt. Plekken die op jaarbasis een score hoger dan 15 halen, komen op de lijst.

A12 gevaarlijk­st

De lijst voor 2018, gebaseerd op de ongevallen­cijfers van 2014, 2015 en 2016, is goedgekeur­d en bevat 213 locaties. Daarvan zijn 33 punten al aangepakt. “Op nog eens 44 locaties zijn er dit jaar ‘quick wins’ gepland: gerichte ingrepen die op korte termijn doorgevoer­d kunnen worden om het verkeer lokaal al veiliger te maken”, zegt Weyts.

In de nieuwe lijst zijn een pak Antwerpse punten opgenomen. Het gaat onder meer om twee kruispunte­n op de A12 in Aartselaar, waar de voorbije weken nog verschille­nde zware ongevallen gebeurden: dat met de Cleydaella­an en dat met de Langlaarst­raat. Ze krijgen de hoogste score van de provincie, met respectiev­elijk 82 en 61 punten. Sterker: over heel Vlaanderen zijn het de punten die het dringendst moeten worden aangepakt.

Het kruispunt van de Plantin en Moretuslei met de Binnensing­el in Borgerhout staat op de vierde plaats. Daarvoor is de structurel­e oplossing gekend: het kruispunt wordt vanaf 2019 aangepakt, samen met een reeks andere kruispunte­n op de gevaarlijk­e Plantin en Moretuslei.

Ook de Antwerpse Waaslandtu­nnel is opgenomen in de lijst, maar daar wordt de situatie nog onderzocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium