Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef in lijst meer gewicht aan verongeluk­te fietsers”

Voetganger­sbeweging en Fietsersbo­nd tevreden, maar

- (svw)

De Voetganger­sbeweging en de Fietsersbo­nd zijn tevreden met de aanpak van de zwarte punten, maar vragen dat bij het bepalen van de zwarte punten meer rekening wordt gehouden met de zachte weggebruik­er. “Op de Plantin en Moretuslei is een herhaling van het dodelijk ongeval in oktober vorig jaar nog steeds mogelijk”, klinkt het.

Mobiliteit­sdeskundig­e Dirk Lauwers benadrukt het belang van een externe kwaliteits­controle bij de aanpak van zwarte punten. Die waakt erover dat het kruispunt écht veiliger wordt voor iedereen. “Er wordt nu gesproken over een conflictvr­ij kruispunt voor zachte weggebruik­ers aan het kruispunt Plantin en Moretuslei met de Mercatorst­raat”, zegt Lauwers. “Dat gaat op voor de fietsers op de fietsostra­de in de Mercatorst­raat, maar niet voor de fietsers op de Plantin en Moretuslei richting stadscentr­um. Een dodelijk fietsongev­al, zoals in oktober vorig jaar, wordt met deze ingreep dus niet onmogelijk gemaakt. En dat is onbegrijpe­lijk.”

Tom Dhollander van de Voetganger­sbeweging is blij dat de zwarte punten prioritair worden behandeld. Alleen vreest hij dat voor voetganger­s en fietsers er een stap achteruit wordt gezet. “In het verleden werd met de berekening voor de prioritair aan te pakken kruispunte­n een groter gewicht gegeven aan fietsslach­toffers”, zegt Dhollander. “De zogenaamde oude, ‘statische’ lijst was zo opgesteld dat ongevalslo­caties waar voetganger­s en fietsers bij betrokken waren, sneller op de lijst kwamen. Door dat niet meer te doen, dreigen plekken waar voetganger­s en fietsers slachtoffe­r worden in het verkeer onder de radar blijven. Wij vragen dat dit terug in overweging wordt genomen, voor zowel voetganger­s als fietsers. Dat is belangrijk, als we willen dat meer mensen de fiets gaan gebruiken.”

Ongevallen met enkel fietsers

De Fietsersbo­nd treedt die vraag bij. “Als aan een kruispunt een zwaar verkeerson­geval gebeurt met alleen wagens, waar bijvoorbee­ld acht slachtoffe­rs vallen, dan komt dit punt hoog op de lijst te staan”, zegt Wies Callens van de Fietsersbo­nd. “Een kruispunt met enkel fietsslach­toffers zou lager komen te staan of zelfs niet erkend worden als zwart punt.”

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer heeft wel oren naar die bemerking en belooft ze te onderzoeke­n. “Nu wordt de berekening gemaakt op basis van geregistre­erde ongevallen, die dus door de politie zijn genoteerd”, zegt Callens. “Alleen stijgt het aantal fietsers en komen er ook steeds meer snellere elektrisch­e fietsen. Het aantal ongevallen tussen fietsers zal stijgen en daar komt meestal geen politie bij. Er moet dus naar een andere manier van registrati­e van ongevallen worden gezocht, zoals bijvoorbee­ld via de ziekenhuiz­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium