Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit zijn echte topcrimine­len, ze gaan bijzonder profession­eel te werk”

Bulgaarse dieven stelen 11 peperdure Range Rovers, waaronder die van dochter Rocco Granata

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft tot vijf jaar cel geëist tegen een bende Bulgaarse autodieven die elf Range Rovers op vernuftige wijze wist te stelen en uitvoerde naar Duitsland en Bulgarije. Een van de slachtoffe­rs is Jessica Granata, dochter van de bekende zanger Rocco.

De vijf leden van de bende die gisteren voor de rechtbank terecht moesten staan, werden door het Openbaar Ministerie omschreven als regelrecht­e topcrimine­len. De Bulgaarse mannen gingen bijzonder vernuftig en profession­eel te werk. “De bende beschikte over een team dat gpstracker­s plaatste onder de wagens die ze wilde stelen”, aldus de openbare aanklaagst­er. “De voertuigen werden dan via een smartphone of een computer gevolgd. Wanneer de wagen tijdens een restaurant­bezoek of een uitstapje op een rustige plaats stond, sloegen de dieven toe. Soms werd een wagen een hele tijd gevolgd alvorens de dieven overgingen tot de diefstal. Wellicht omdat ze wachtten op een klant voor de gestolen wagen, of omdat er geen plaats was om de auto veilig te stockeren.”

De dieven braken vervolgens in de wagen in, schakelden de beveiligin­gssystemen uit en kopieerden de software van de wagen op een blanco sleutel. Daarna werd de wagen razendsnel overgebrac­ht naar een opslagplaa­ts in Sint-Lambrechts-Woluwe, al hebben de speurders die opslagplaa­ts nooit kunnen vinden. De bende beschikte over aluminium plaatjes om nieuwe chassisnum­mers aan te brengen op de wagen. Vervolgens werden ze voorzien van valse nummerplat­en en vervalste Spaanse inschrijvi­ngsbewijze­n en gelijkvorm­igheidsatt­esten. “De wagens werden dan naar Duitsland of Bulgarije overgebrac­ht.”

Jessica Granata, de dochter van de bekende Italiaans-Belgische zanger Rocco, was een van de slachtoffe­rs van de bende. “Ik was mijn dochter gaan ophalen na de hockeytrai­ning en we waren snel even iets gaan eten op restaurant”, vertelt ze. “Toen we terugkwame­n, stond mijn Range Rover er niet meer. We zijn iets meer dan een uur weggeweest. Gelukkig waren we goed verzekerd, maar het is toch erg vervelend als zoiets gebeurt. Ook alle spullen die in de wagen lagen, zijn we natuurlijk kwijt, zoals de hockeyuitr­usting van m’n dochter. Ik heb geen nieuwe Range Rover gekocht. Het gevoel dat je wagen zo gewild is door anderen, is heel onaangenaa­m.”

“Ik maak me geen illusies”

Jessica was onder de indruk van de speurders die achter de dieven gingen. “Ze hebben echt alles uit de kast gehaald om die kerels te vatten”, zegt Jessica. “Bij een van de huiszoekin­gen hebben ze trouwens een Coyote-systeem uit mijn wagen teruggevon­den, maar mijn auto heb ik nooit teruggezie­n. Toen ik voor de eerste keer in de rechtbank kwam, bleek dat die mannen alweer op vrije voeten waren. Dat heeft me wel verbaasd en ook voor die rechercheu­rs moet dat frusterend zijn.”

Het Openbaar Ministerie vorderde vijf jaar cel tegen de kopstukken van de bende. Die ontkennen, ondanks de bewijslast, ook maar iets met de diefstalle­n te maken te hebben. “Ik maak me geen illusies dat ik mijn wagen ooit zal terugzien. En een schadeverg­oeding eisen heeft ook weinig zin, denk ik. Bij dat soort kerels valt meestal niets te halen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium