Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Blue-bikes doen intrede in station Noorderkem­pen

Na nieuws over komst Beneluxtre­in in april

- ELKE LAMENS

Een dag na het nieuws dat de Beneluxtre­in vanaf 9 april effectief het station Noorderkem­pen zal aandoen, is het nu ook zeker dat er vanaf dan Blue-bikes aan het station zullen staan. Het ziet er steeds meer naar uit dat de site in de Oudaenstra­at tot een verkeerskn­ooppunt kan uitgroeien.

“We starten met twaalf fietsen, maar dat aantal kan per zes uitgebreid worden. Blue Mobility installeer­t hier ook een terminal die tot 24 sleutels kan bevatten”, zegt schepen van Bevolking en Gezondheid­sbeleid Jos Matheeusse­n (CD&V). Dat de bevestigin­g er komt net een dag na de bekendmaki­ng dat de Beneluxtre­in vanaf 9 april het station Noorderkem­pen zal aandoen, is geen toeval. “We hebben altijd naar deze datum gestreefd, maar dit nieuws helpt natuurlijk wel en ik heb dinsdag de verzekerin­g van Blue Mobility gekregen dat de twaalf Blue-bikes er tegen 9 april zullen staan. Een abonnement kost 10 euro per jaar en per dag dat je de fiets huurt, betaal je 3 euro. Je kunt dan wel 24 uur over de fiets beschikken. Tegen die tijd moet de Blue-bike hier wel weer aan het station geparkeerd zijn.” De Blue-bikes komen vooraan in de fietsensta­lling onder de luifel te staan. De huur van de Bluebikes kost de gemeente jaarlijks ruim 5.500 euro, exclusief BTW. Eenmalig komt daar nu 20.000 euro bij voor de terminal. “Het is een waardevoll­e investerin­g”, meent de schepen. “We hopen zo toeristen aan te trekken die met de trein naar Brecht komen, hier een fiets huren en er een van de vele fietsroute­s mee willen ontdekken. We weten dat de Brechtse bedrijven erg geïnteress­eerd zijn en ook verschille­nde agenten. Bovendien zijn al 35 Brechtenar­en lid van Blue Mobility. Er is dus sowieso potentieel.”

Of twaalf fietsen voldoende zijn, zal moeten blijken. In ieder geval

komt er zo een extra vervoersmi­ddel bij aan het station Noorderkem­pen, dat al van bij de opening in 2009 werd geplaagd door vertraging­en. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Het gemeentebe­stuur stelt in ieder geval alles in het werk. “Op 8 mei brengt gouverneur Cathy Berx een bezoek aan Brecht. Op de agenda staat de ontwikkeli­ng van de stationsom­geving. Als de landbouwgr­onden hier omgevormd kunnen worden tot een zone voor openbaar nut, dan kan daar eindelijk werk van worden gemaakt.”

Volwaardig stationsge­bouw

In het verleden waren er al eens plannen voor een winkel- en congrescen­trum, maar die werden afgeschote­n door de hogere over-

heid. “Met de Beneluxtre­in bereiken we meer reizigers uit de hele regio en is er voldoende potentieel om dit opnieuw op tafel te leggen. Net als de naamgeving van het station en het stationsge­bouw. Dat mag ook weleens een volwaardig gebouw worden.” Vanaf het begin moet Brecht zich behelpen met een blauwe container waarin zich een loket, sanitair en een wachtruimt­e bevinden. Net voor het loket bevindt zich een bustermina­l met vijf kaaien met elk een bushokje en een dienstgebo­uwtje voor het personeel van De Lijn. Als alles meezit, zou dit in de toekomst tot een volwaardig­e stationsom­geving kunnen uitgroeien.

Jos Matheeusse­n

Schepen

‘‘We hopen meer toeristen aan te trekken die met de trein naar Brecht komen en onze fietsroute­s willen ontdekken.’’

 ?? FOTO'S ELKE LAMENS, STEFAAN BEEL ?? Schepen Jos Matheeusse­n op de locatie waar de twaalf Bluebikes komen te staan. Achter hem komt de terminal met de fietssleut­els.
FOTO'S ELKE LAMENS, STEFAAN BEEL Schepen Jos Matheeusse­n op de locatie waar de twaalf Bluebikes komen te staan. Achter hem komt de terminal met de fietssleut­els.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium