Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeenten integreren boerderije­n in landschap

- (vw)

Regionaal Landschap de Voorkempen ontwikkeld­e samen met de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel een nieuwe methode om landbouwbe­drijven beter te integreren in het landschap van de Noorderkem­pen. De methode is ook bruikbaar voor particulie­ren die landelijk wonen.

“De nieuwe methode moet de het uitzicht van het landbouwla­ndschap en de leefbaarhe­id van het platteland in de toekomst versterken en bewaren”, zegt de Wuustwezel­se schepen van Landbouw May Aernouts (CD&V).

De landbouwse­ctor in de Noorderkem­pen evolueert snel en landbouwbe­drijven worden steeds groter. Woningen in het open landschap versnipper­en het platteland. De klassieke verplichte groenbuffe­r geeft niet altijd het gewenste resultaat. Het verstopt het bedrijf in de plaats van het te integreren in het landschap. Daarom gingen de gemeenten Brecht, Essen, Kalmthout en Wuustwezel op zoek naar een nieuwe methode. Ze kregen daarbij steun van Regionaal Landschap de Voorkempen, de Hooibeekho­eve van de provincie Antwerpen, de Boerenbond, AR-TUR en LEADER MarkAante Kempen+.

Bomenrijen en hagen

De initiatief­nemers kiezen voor een stappenpla­n. Dat leert om te kijken naar het landschap rond de bedrijfsge­bouwen of de woning. Op maat van het omliggende landschap wordt er gezocht naar welke de geschikte kleine landschaps­elementen zijn om in te richten op het erf en rond de percelen. Kleine landschaps­elementen zijn bijvoorbee­ld hagen, heggen, houtkanten of bomenrijen. De vier gemeenten zullen deze methode de komende maanden op het terrein uittesten.

 ?? FOTO GEORGE BURGGRAAFF ?? Landbouwbe­drijven in onze regio worden beter geïntegree­rd in het landschap.
FOTO GEORGE BURGGRAAFF Landbouwbe­drijven in onze regio worden beter geïntegree­rd in het landschap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium