Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister geeft toch vergunning voor windturbin­es

888 bezwaarsch­riften en negatief advies gemeente ten spijt

- KRISTIN MATTHYSSEN

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft in beroep nu toch een vergunning gegeven aan W-Kracht voor de bouw van twee windturbin­es naast het Albertkana­al in Massenhove­n en Viersel.

Vorig jaar werden 888 bezwaarsch­riften ingediend omdat de windturbin­es aan Waterschap en Bisschoppe­nbos dicht bij huizen staan en de inplanting niet goed zou zijn. De gemeente Zandhoven volgde die redenering en gaf een negatief advies, waarop ook de provincie de vergunning weigerde. W-Kracht ging daarop in beroep. De Zandhovens­e burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) en de advocaat van de gemeente gingen in januari naar de gewestelij­ke omgevingsv­ergunnings­commissie (GOVC) om het negatieve advies opnieuw te verdedigen in Brussel.

De GOVC volgde de gemeente in de argumentat­ie en maakte een negatief advies over aan de Vlaamse regering. “De match is nog niet afgefloten, maar in voetbalter­men staan we 3-0 voor”, liet

de burgemeest­er in januari weten. Minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft nu toch nog in blessureti­jd vier keer gescoord en de vergunning verleend, mits enkele kleine restrictie­s.

Het schepencol­lege kwam woensdag samen. “We hebben beslist om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­g”, zegt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Er komt ook nog een bewonersov­erleg.”

Ook de bewoners zelf kregen van hun advocaat het advies dat het zinvol is om binnen de 45 dagen

in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­g, gezien de impact op de omgeving en alle voorgaande negatieve adviezen. Het is het laatste dat ze nog kunnen doen. De windmolens gaven in 2017 aanleiding tot de oprichting van het actiecomit­é Rust in Zandhoven.

Vorige week raakte bekend dat naast de E34 in Zoersel bij de grens van Pulderbos een aanvraag voor twee windturbin­es met een tiphoogte van 200 meter gaat komen.

 ?? FOTO KMA ?? Sven Rumes en Maurits De Ridder van het actiecomit­é met een maquette van de molens in verhouding tot de kerk van Viersel.
FOTO KMA Sven Rumes en Maurits De Ridder van het actiecomit­é met een maquette van de molens in verhouding tot de kerk van Viersel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium