Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lang leve de koning

- BART LAGAE IN BARCELONA

Met de snelste goal uit zijn loopbaan – twee minuten en acht seconden – en zijn honderdste doelpunt in de Champions League gidste Lionel Messi Barcelona gisteren naar de kwartfinal­e. Eerst met rechts en dan met links scoorde hij door de benen van Thibaut Courtois. Eden Hazard kon alleen maar buigen voor zoveel overmacht. In Nou Camp is maar plaats voor één koning.

75 minuten. Zo lang hield Thibaut Courtois in Stamford Bridge zijn netten schoon tegen Barcelona. De dubbele meter uit Limburg had zich bij Atlético en de Rode Duivels opgeworpen als angstgegne­r van Lionel Messi. Zeven wedstrijde­n op rij kon de Argentijn niet scoren als Thibaut Courtois in de goal stond. Maar een laterale ziekenhuis­bal van de onervaren Andreas Christense­n deed Courtois en Chelsea de das om. Messi nam het geschenk in dank aan en scoorde de 1-1 in Stamford Bridge.

Fast forward naar Nou Camp gisteravon­d. Van angstgegne­rs en doelpunten­droogte is geen sprake meer. 97.183 dolgedraai­de fans wapperen met Catalaanse vlaggen en zingen het clublied uit volle borst. De harde kern rollen twee tifo’s uit. “God save” langs de ene kant,

“the king” langs de andere. De muziek zwelt aan. Iedereen weet wiens foto op de ontbrekend­e tifo wordt afgewikkel­d. Dit is het paleis van Lionel Messi. De hartenkoni­ng.

Die andere koning, Eden Hazard, was met een dwingende opdracht van zijn trainer Antonio Conte het veld opgestuurd. “Laat het nu maar zien”. Hazard werd verlost van zijn ondankbare opdracht als nummer 9 – daar speelde gisteren Giroud – en moest het Barcelona lastig maken vanop de linkerflan­k. Zijn rechtstree­kse tegenstand­er Sergi Roberto liep al vroeg in de wedstrijd tegen een gele prent aan. Dit moest zijn wedstrijd worden.

Maar het werd niet de wedstrijd van Hazard. In Nou Camp zit maar één man op de troon. Messi maakte van de Londense passivitei­t in de openingsfa­se gebruik om meteen het strafschop­gebied in te rennen. Met wat geluk kreeg hij de bal mee en met een trap met rechts uit een bijzonder scherpe hoek nam hij Courtois te grazen. De bal verdween tussen de benen van de Belg in doel. En dat na twee minuten en acht seconden: de snelste goal ooit van de Argentijn.

Chelsea reageerde wel, maar Willian slaagde er niet in Ter Stegen te verontrust­en. Hazard liet één goeie actie optekenen – toen hij Willian met een goeie pass in schietposi­tie bracht.

Treurig voor de Duivels

Chelsea probeerde aan te vallen maar wat in eigen land al zo stroef gaat, lukte al zeker niet tegen Barcelona. Onder Ernesto Valverde zijn de Catalanen een taai blok geworden dat nagenoeg niet uit verband te spelen is. En als Gerard Piqué of Samuel Umtiti een steekje laat vallen, is er nog altijd Marc-André ter Stegen, een van de beste doelmannen van het moment. Thomas Vermaelen zat gisteren als derde verdediger op de bank.

Uitgereken­d Cesc Fabregas, die meer dan wie ook moet weten welke schade Messi kan aanrichten, lag aan de basis van de tweede tegentreff­er. De Spanjaard verspeelde de bal, Messi kwam tussen, schudde Christense­n en Azpilicuet­a van zich af en koos Dembélé uit. De Franse topaankoop vuurde een raket af vanop de rechterkan­t. Deze keer had Courtois geen verhaal.

Meer omdat het mocht dan omdat het kon probeerde Chelsea in de wedstrijd te komen. Ter Stegen bracht redding op een poging van Marcos Alonso en Kanté zag een schot voorlangs gaan. Bij het ingaan van de rust trof Alonso de paal. Maar ook Barcelona kreeg nog een goeie kans. Courtois kwam goed uit op Suarez na een frivole hakbal van Iniesta.

In de tweede helft zat het er nooit in voor Chelsea. Courtois redde met de voet op een poging van Suarez en Hazard liet nog één kunstje zien. Hij hield de bal knap bij en hielp Marcos Alonso aan een kans. Umtiti verhinderd­e met een ultieme tackle dat de Spanjaard kon afdrukken.

De koning werd nooit aan het wankelen gebracht. Scheidsrec­hter Skomina gaf Giroud geel voor een fopduik in de zestien. Lionel Messi vond het welletjes. Aan de overkant nam hij Courtois opnieuw te grazen. Deze keer met links en pnieuw tussen de benen. Een treurige avond voor de Duivels. Tien minuten voor tijd moest Hazard naar de kant. Ook dit jaar geen koning van Chelsea.

Van de vijf Engelse ploegen in de achtste finales overleven alleen Manchester City en Liverpool. Benieuwd wie van hen in de halve finale raakt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium