Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Missie: promotiepl­oeg samenstell­en

Wat met Van Wijk? Welke spelers blijven, wie vertrekt, wie wil naar 1B komen? KV Mechelen heeft werk voor de boeg, maar de sportieve structuur is uitgeteken­d, iedereen weet wat gedaan. Rik Vande Velde is technisch directeur af en richt zich nu op de scout

- DAVID VAN DEN BROECK

KV Mechelen moet nog bekomen van de degradatie, maar blijft niet bij de pakken zitten. Sterke man Olivier Somers heeft zijn structuur zo goed als klaar. Bram Scheerlinc­k, die de overstap maakte van Somers’ bedrijf Gemaco, is al sinds vorige maand aan de slag als operatione­el directeur en staat in voor de dagelijkse leiding. Maar wat momenteel nog belangrijk­er is, is de sportieve structuur. KV moet tenslotte een volledig nieuwe spelersker­n samenstell­en, die volgend seizoen meteen moet promoveren.

Concreet: Rik Vande Velde is na twee jaar technisch directeur af. De West-Vlaming gaf eerder al aan dat hij zich liever op de scouting zou richten en dat zal hij vanaf nu ook doen. Samen met oude getrouwe Fi Vanhoof vormt hij de cel scouting. Zij gaan nog altijd op pad, samen met drie spelerssco­uts, en maken ook duchtig gebruik van programma’s als Wyscout en Scout7.

Nieuwe rol Matthys

De cel scouting brengt dus spelers aan en rapporteer­t dan aan de sportieve cel, die bestaat uit Stefaan Vanroy en Dennis Henderickx. Henderickx, al jarenlang technisch verantwoor­delijke jeugdoplei­ding, blijft eindverant­woordelijk­e voor de jeugd. Maar hij speelt vanaf nu ook een belangrijk­e rol in de samenstell­ing van de A-kern, vooral in het technisch, fysisch en mentaal screenen van spelers. Vanroy, die op vraag van Somers meekwam naar KV, onderhoudt de contacten met de makelaars – die ook spelers kunnen aanbrengen – en moet de deals afronden. Hij is eindverant­woordelijk­e van de sportieve cel, die rapporteer­t aan de raad van bestuur, waar hij als aandeelhou­der zelf in zetelt.

In de toekomst wordt het sportieve team ongetwijfe­ld nog versterkt. De kans bestaat zelfs dat Tim Matthys na zijn spelerscar­rière toetreedt. Het contract van de 34-jarige flankspele­r loopt af, maar KV wil dat nog verlengen en hem nadien bij de club houden. Matthys zelf ziet dat ook zitten.

Topclubs op de loer

Belangrijk is nu snel rond tafel gaan met Denis van Wijk, om te bepalen of hij blijft. KV moet immers ook rekening houden met de wensen van de coach. Is daar zekerheid over, dan kan men beginnen aan het samenstell­en van de nieuwe kern, al is dat allesbehal­ve evident. Momenteel wordt er nog met de spelers gesproken om te kijken wie weg wil en wie bereid is te blijven. KV zou graag enkele Belgische sterkhoude­rs houden, maar beseft dat spelers als Coosemans, Rits en Schoofs door half de Jupiler Pro League gegeerd zijn en makkelijk een nieuwe ploeg kunnen vinden. Om nog maar te zwijgen van Cobbaut, die als 20-jarige polyvalent­e verdediger in de picture loopt van de topclubs. Hem houden is onbegonnen werk.

Een belangrijk­e vraag is ook: wat met de zware contracten? Wintertran­sfers Mera, Sylla en Beqiraj hebben een loon dat niet bepaald 1B-conform is. Maar die laatste twee zijn ook vaste internatio­nals en dus is het logisch dat zij ook op zoek gaan naar een eersteklas­ser. Het is duidelijk: KV heeft veel werk voor de boeg.

 ??  ??
 ??  ?? Rik Vande Velde is technisch directeur af en richt zich nu op de scouting.
Rik Vande Velde is technisch directeur af en richt zich nu op de scouting.
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN, TOM GOYVAERTS, RR ??
FOTO'S WALTER SAENEN, TOM GOYVAERTS, RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium