Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met of zonder Dendoncker?

Bondscoach Roberto Martinez maakt morgen selectie bekend

- JÜRGEN GERIL

Bondscoach Roberto Martinez maakt zijn selectie bekend voor de oefeninter­land tegen Saudi-Arabië op 27 maart. Een van zijn kopbrekens: blijft Leander Dendoncker (22) Rode Duivel ondanks zijn mindere vorm bij Anderlecht? Wij vroegen het aan twee analisten en die zijn duidelijk. “Ja, voor zo’n oefenmatch wel. Maar voor het WK moet hij zijn niveau opkrikken.”

Onlangs liet Roberto Martinez zich ontvallen: “Om Dendoncker mee te nemen naar het WK, moet hij in 50% van de wedstrijde­n man van de match zijn bij Anderlecht.”

Dat is niet het geval. In zijn vier laatste partijen pakte de West-Vlaming twee keer rood en liet hij zich betrappen op foutjes. “Martinez is psychologi­sch sterk genoeg om een jonge speler als Dendoncker niet zomaar te laten vallen na enkele foute interventi­es”, zegt gewezen Rode Duivel Philippe Albert. “Hem niet oproepen voor Saudi-Arabië zou een mentale klap zijn. De bondscoach zal Dendoncker wel selecteren, maar het wordt een test. Hij moet een hoger niveau halen om naar het WK te gaan.”

“Dendoncker blijft een talent”, stelt ook 35-voudige Rode Duivel Eric Van Meir. “Een nieuwe selectie kan zijn vertrouwen boosten, want momenteel zit hij niet goed in zijn vel. Zijn troef is dat hij polyvalent is. Leander kan als een van de enigen zowel middenveld­er als verdediger zijn. Zo versierde ik in 1994 ook mijn WK-selectie.”

Bij Anderlecht speelt Dendoncker momenteel als centrale verdediger. Begin januari zei Vanhaezebr­ouck nog: “Als Leander zich concentree­rt op die positie, gaan er nog grotere poorten voor hem open. Hij kan zo zelfs een basisplaat­s versieren bij de Rode Duivels.” Vanhaezebr­ouck wilde hem toen paaien voor die positieswi­tch. Al was het misschien een vergiftigd geschenk.

“Dendoncker kan de twee posities aan, maar als verdediger doorloopt hij nog een leerproces”, vervolgt Van Meir. “Soms gaat hij te enthousias­t in duel en dan is er geen rugdekking meer. Dat probleem had hij nooit als middenveld­er. Zijn enorme actieradiu­s komt achteraan ook minder tot zijn recht. Hij kan niet meer boxto-box gaan zoals tegen Manchester United vorig seizoen. Daar was hij

als middenveld­er.”

outstandin­g

Transfer gemist

Philippe Albert is akkoord. “Over enkele jaren zal Dendoncker een geweldige verdediger zijn, maar nu nog niet. Positiespe­l, een doorgebrok­en aanvaller terughalen... Daarvoor mist hij nog opleiding. Met zijn volume moet ook Martinez hem vooral als middenveld­er beschouwen en slechts als depanneur in de defensie.”

De concurrent­ie bij de Duivels is evenwel groot. Op het middenveld zijn er al Witsel, Dembélé, Fellaini en eventueel Nainggolan. In de verdedigin­g lopen Kompany, Vermaelen, Vertonghen, Alderweire­ld – als hij fit is – en Ciman rond. Daarom wilde Dendoncker graag naar West Ham, waar hij als een volwaardig­e middenveld­er werd aanzien, maar Anderlecht weigerde. “Dat speelt ook in zijn hoofd”, stelt Van Meir. “De bedragen waarmee hij gek gemaakt werd, het feit dat hij moest blijven. Ook daardoor deelde hij mee in de malaise van Anderlecht.”

Dat vindt Albert onzin. “Hij wordt betaald door Anderlecht en moet niet zomaar naar Engeland gaan. West Ham, Everton: Dat is alleen maar financieel beter dan Anderlecht, hoor. Dendoncker moet maar eens aan Kums vragen wat hij van Watford vond. Laat Dendoncker nog twee tot drie jaar bij Anderlecht blijven en dan kan hij op zijn 25e naar echte Engelse topclubs, zoals Tottenham of zelfs Manchester United. Als hij zijn niveau maar terugvindt.”

 ??  ?? De bondscoach in gesprek met Dendoncker. FOTO PHOTO NEWS
De bondscoach in gesprek met Dendoncker. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium