Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Hulk net op tijd in bloedvorm

Kan je de Hulk blesseren? Jazeker, vraag maar aan Nikos Karelis (26). De Griekse spits van Genk zag bijna een volledig jaar door de neus geboord door een zware knieblessu­re en kreeg er begin dit jaar nog een longemboli­e bovenop. Maar kijk, vlak voor de be

-

In een hoek van het Genkse Thema Café in de Luminus Arena zit een afvaardigi­ng van de Griekse club Niki Volos. “Ik ga er even heen, goed?”, vraagt Nikos Karelis. Natuurlijk. “Laat ondertusse­n die vrouw maar je bestelling opnemen.” Die vrouw, dat is Helena. Een Griekse, zowaar. “Met mijn vrouw en gezin kan ik thuis Grieks spreken, maar het is ook altijd leuk om dat met iemand hier te doen”, vertelt Karelis wanneer hij terug bij ons aan tafel kruipt.

Niet dat de spits aan heimwee doet.. In het café groet en grapt hij met iedereen – “Geen alcohol drinken, hé”, roept hij naar twee pauzerende agenten die vlakbij zitten – en in zijn voetbalcar­rière heeft hij ondertusse­n al heel wat internatio­nale watertjes doorzwomme­n. Een stage in Engeland bij Arsenal toen hij heel jong was, een koud avontuur in het Russische Perm en in de winter van 2016 zette hij de stap naar België. “Ik ben niet iemand die elke dag naar Griekenlan­d snakt. Toen ik revalideer­de van mijn knieblessu­re deed ik dat ook in Antwerpen bij Lieven Maesschalc­k. Er was iemand in Saloniki die me kon helpen, maar de club en ik vonden dat het een goed idee was om in België te blijven. Enkel jammer dat die ritten van Genk naar Antwerpen en terug niet altijd even vlot verliepen. (lacht)”

Griekse tragedie

Maanden aan een stuk reed Karelis naar Antwerpen. Het treurige einde van zijn eerste volledige seizoen in België. Met achttien treffers in alle competitie­s samen was hij nochtans bijzonder aardig op dreef. Tot die 27e december. Hij scoorde eerst nog in de wedstrijd tegen AA Gent, maar ging nadien na een sprint neer. Voorste kruisband van de linkerknie gescheurd. Acht maanden buiten strijd.

Uiteindeli­jk zou Karelis pas eind oktober zijn wederoptre­den maken. Om nadien de hele maand

“Ik was hersteld, maar moest nog twee maanden trainen als ik bij mijn eerste match geen hamstring wilde knappen.” ‘‘Hopelijk zitten er nu geen 15.000 agenten in de tribune, zoals tijdens die bekerfinal­e met Panathinai­kos.’’

januari te missen door een longemboli­e. Een volwaardig­e Griekse tragedie.

“Het was al de tweede keer dat ik een embolie opliep”, zucht Karelis. “Mijn eerste bloedklont­er in de longen kreeg ik tijdens mijn revalidati­e. Ik heb geen idee waarom ik er zo vatbaar voor ben. Maar je kunt het niet vergelijke­n met die knieblessu­re. Dat was mijn eerste grote kwetsuur ooit. En toen ik na acht maanden eindelijk hersteld was, voelde ik iets en bleek het dat mijn andere spieren wat aan kracht hadden ingeboet en ik fysiek niet klaar was. Ik was hersteld, maar moest dus nog twee maanden werken als ik bij mijn eerste match geen hamstring wou knappen. Dat was lastig.”

Wat hem de mentale kracht gaf? Familie, zoals wel vaker het geval is bij voetballer­s. Op de borst van de Griek staat Family is forever getatoeëer­d. Zijn vrouw Ismini is een grote steun, zoontje Georgo zijn oogappel. Hoe het kind er exact uitziet, weten trouwens alleen maar familie en vrienden.

“Ik post geregeld een foto van ons op Instagram, maar daarbij probeer ik het gezicht van mijn zoon altijd te bedekken met een emoji. Zijn privacy is voor mijn vrouw en ik heel belangrijk.”

In eigen land wordt Karelis gezien als de grote spitsenhoo­p van de natie. Al sinds zijn vijftiende jeugdinter­national, begonnen als prof bij Ergotelis, snel naar Amkar Perm getrokken om dan terug te keren naar Panathinai­kos en daar heel snel uit te groeien tot een bepalende speler én internatio­nal. Karelis, de natuurlijk­e opvolger van Konstantin­os Mitroglou.

Mentaal sterk

Zijn bijnaam De Hulk dateert ook uit zijn periode bij Panathinai­kos. Geblokt, sterk en groen: u legt de puzzel zelf wel. Niet toevallig is de makelaar van de spits tevens fitnesseig­enaar en een fervent bokser. Hobby’s die hij heeft doorgegeve­n aan Karelis. “Ik heb er heel even over nagedacht om een kleine Hulk als tattoo te nemen, maar toen werd ik volwassen en heb ik het uiteindeli­jk niet gedaan”, lacht hij. “Het is leuk om zo’n bijnaam te hebben. Weet je trouwens hoe die in Griekenlan­d ontstaan is? De fans vonden dat ik er op tv heel breed uitzag en daarom associeerd­en ze me met de Hulk. Tja, televisie zal je breder maken, zeker? (lacht)”

Wel, die Hulk wil in de bekerfinal­e nog eens smashen. Karelis

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Karelis toont zijn fysiek. “Ik heb er heel even over nagedacht om een kleine Hulk
als tattoo te nemen, maar toen werd ik volwassen.”
FOTO KRIS VAN EXEL Karelis toont zijn fysiek. “Ik heb er heel even over nagedacht om een kleine Hulk als tattoo te nemen, maar toen werd ik volwassen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium