Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een Italiaanse winnaar? Niet voor dit jaar”

-

Al twaalf jaar wacht Italië inmiddels op een thuiszege in Milaan - Sanremo. Pippo Pozzato was de laatste in 2006, Alessandro Petacchi (2005) en Paolo Bettini (2003) waren zijn voorganger­s. Beide kampioenen leggen de vinger op de wonde van de Italiaanse impasse en laten in hun kaarten kijken voor zaterdag.

een helper van Kwiatkowsk­i.”

Bettini: “Vijftien jaar geleden hadden we vijftien Moscons in Italië.”

Petacchi: “Filippo Ganna kan ook wel een grote worden, maar is nog maar 21 jaar, un

bambino. En voorlopig heeft hij meer zin in de piste dan de klassieker­s.”

Hebben de Italianen geen zin meer in b klassieker­s?

Bettini: “Jawel, maar we hebben een probleem:

money. Er zijn geen grote wielerploe­gen meer in Italië en ook geen grote sponsors meer. Vroeger waren er sponsors als Mapei en Fassa Bortolo. Die sponsorden profploege­n, maar ook de jeugdcateg­orieen. Er was voortduren­d doorstromi­ng.”

Petacchi: “Samen met Michele Bartoli ben ik al een tijdje aan het kijken om met een klein ploegje te beginnen. Alleen is de Italiaanse economie helemaal niet gunstig.”

Bettini: “Male. Ik heb ook geprobeerd om met Fernando Alonso een ploeg op te richten. We waren er dicht bij, maar dan haakte Ferrari af. Het was niet het juiste moment. In andere landen lukt het blijkbaar wel. Tien jaar geleden had Frankrijk had niks. Maar dan begonnen ze alles te reorganise­ren en nu hebben ze een zeer sterke lichting. Italië moet Frankrijk achterna. Dringend.”

b Bestaat de kans dat er zaterdag een Italiaan wint?

Bettini: “Hopelijk ben ik verkeerd, maar een nieuwe Italiaanse zege is niet voor dit jaar.”

Petacchi: “Het wordt heel moeilijk.” Bettini: “Al weet je in Sanremo nooit. Er zijn vijftien favorieten. Elia Viviani hoort daarbij.”

Petacchi: “Viviani is een goede renner, maar heeft ook nog Gilbert en Alaphilipp­e in de ploeg. Hij zal op de sprint wachten, maar moet dan wel de beklimming van de Poggio overleven. De afdaling van de Poggio kan hij zeker. Hij komt van de piste. Hij kan goed sturen.”

Over de thuisrijde­rs “Geen Italiaanse winnaar dit jaar”

Bettini: “Voor mij is Viviani de volgende Italiaanse winnaar van Sanremo, maar nog niet dit jaar. Hij moet eerst nog twee jaar groeien bij Quick.Step. Lefevere gaat hem beter maken.”

Met Sonny Colbrelli, Sacha Modolo en b Matteo Trentin staan er nog andere snelle Italiaanse renners aan de start.

Bettini: “Trentin reed Parijs - Nice. Ik heb hem niet genoeg aan het werk gezien om zijn kansen in te schatten.”

Petacchi: “Modolo is sneller. Hij is afgelopen jaar van ploeg veranderd en oogt zeer gemotiveer­d. Hij kan ook goed bergop rijden. Hij zal de Poggio beter verteren dan de andere sprinters. Dat geldt ook voor Colbrelli. Hij is in vorm.”

Bettini: “Colbrelli kan nog niet het verschil maken. Hij moet nog sterker worden.”

Petacchi: “Hij heeft wel het voordeel dat het zal regenen. Dan is Sonny op zijn best. Hij is geen typische Italiaan.”

Vergeten we nog iemand? b

Petacchi: “Nibali zal zeker proberen aanvallen. Hij kan ook een zeer snelle afdaling rijden, maar dat kunnen Sagan en Kwiatkowsk­i ook. Vincenzo gaf mij nog geen supergoeie indruk in de Tirreno. Zijn seizoen staat in het teken van het WK, niet in dat van Sanremo.”

Bettini: “Moscon kan ook aanvallen, maar hij moet alleen aankomen. Hij heeft geen sprint.”

En wat met good old Pippo Pozzato? b

Petacchi: “Neen. Hij zal zich zeker tonen en proberen aan te vallen, maar hij oogt nog niet in topvorm, net zoals de voorbije jaren trouwens.”

Wie staat er bovenaan jullie tiercé? b

Petacchi: “Er is maar één topfavorie­t.” Bettini: “Sagan.”

Petacchi: “In deze Tirreno was hij incredibel­e forte. Die inhaalrace in de voorlaatst­e rit, dat moet geen enkele van zijn collega’s ook maar proberen. Hij staat ook een beetje magerder dan de voorbije jaren.”

b Sagan was de voorbije jaren ook al topfavorie­t, maar won nog nooit. Hoe moet hij het aanpakken?

Petacchi: “Hij zal die fout van vorig jaar niet meer maken.”

Bettini: “Daar gaf Kwiatkowsk­i hem een mooie les. Ik hoop dat hij het haalt zaterdag.

Hij is zo’n leuke, attractiev­e renner om naar te kijken en daarnaast een geweldige performer. Hij is zowel renner als acteur.”

Petacchi: “Ik heb Peter in deze Tirreno gesproken en hij zal dezelfde tactiek hanteren als op het WK. Iedereen zal naar hem kijken, maar hij gaat gewoon volgen. De rest zal wachten op zijn uitval en daardoor in slaap worden gewiegd. En als hij geen krachten heeft moeten verspillen onderweg, zal hij door de frisheid de sneller sprinten dan de andere overlevend­e sprinters.”

Mogen wij Belgen dromen van de zege? b

Bettini: Zeker. Greg Van Avermaet geeft een zeer sterke indruk. Hij komt net onder Sagan in het favorieten­lijstje.”

Petacchi: “Ik heb een boontje voor Greg. Hij doet niet extravert, maar laat de benen spreken. Hij is een van de weinige renners met twee versnellin­gen in de benen. Hij zal aanvallen op de Poggio en het dan proberen af te maken in een sprint met een klein groepje. Na een lastige koers is zijn sprint niet te onderschat­ten.”

Bettini: “Ik spreek uit ervaring. Ik was erbij in een van zijn eerste zeges. Het was in de Ronde van Wallonië op een hellende aankomst. Onze Quick.Stepploeg had de koers onder controle en zou voor mij de sprint lanceren. Ik dacht: ‘Dit verlies ik

nooit’. Tot ik op 200 meter plots een renner zag wegpoefen. Hij ging keihard. Voor ik kon reageren, was de zege weg. Ik dacht: ‘Wat is dat hier? Geklopt door een onbekende Belg’. Later bleek dat het niet zomaar iemand was.”

Over de topfavorie­ten “Alleen Sagan maakt meer kans dan Van Avermaet”

 ??  ??
 ?? Van onze redacteur in San Benedetto Del Tronto Bram Vandecapel­le ??
Van onze redacteur in San Benedetto Del Tronto Bram Vandecapel­le
 ?? FOTO'S BELGAPLUS, SIROTTI / ICON SPORT ??
FOTO'S BELGAPLUS, SIROTTI / ICON SPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium