Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouchard is nog niet afgeservee­rd

Coach stapt op en sponsors twijfelen, maar toch is er nog hoop voor 24-jarige Canadese

- MARC VERMEIREN

Voer voor cynici: Eugenie Bouchard kan dus toch nog winnen. Helaas was dat in een rechtbank, niet op een tennisveld. Daar is ze al jarenlang op de dool, maar als oogsnoepje en mediaversc­hijnsel blijft ze razend populair. Zo dartelde de blondine onlangs nog doorheen de pagina’s van het magazine Sports Illustrate­d. Zien we de 24-jarige Canadese binnenkort meer in bikini dan in tennisplun­je? Niet per se.

Eerst het goede nieuws. Bouchard is een aardige duit rijker geworden. Ze had de Amerikaans­e tennisfede­ratie USTA voor de rechter gedaagd na haar glijpartij in de catacomben van het Arthur Ashe-stadion tijdens de US Open 2015. Een New Yorkse jury oordeelde dat de USTA voor 75 procent verantwoor­delijk was voor het ongeval, dat haar opzadelde met een stel kneuzingen en een hersenschu­dding. De grootte van de schadeverg­oeding zal in een verdere procedure behandeld worden, maar het bedrag zal allicht ruim boven de 3,3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) liggen die de winnaars in New York in 2015 op zak staken.

Bouchards advocaten claimen dat haar carrière door dat incident (letterlijk en figuurlijk) een fatale klap heeft gekregen. In oktober 2014 was ze nog nummer vijf van de wereld, nadat ze die jaargang op de Australian Open en Roland Garros de halve finales had bereikt en op Wimbledon zelfs in de eindstrijd had gestaan. Na die Amerikaans­e uitschuive­r speelde ze in de resterende weken van 2015 nog slechts één wedstrijd, die ze moest stopzetten wegens duizelighe­id. De vrije val die nadien volgde, verwees haar terug naar de 116e plaats, waardoor ze anno 2018 buiten de hoofdtabel van de grand slams staat. De twaalf voorbije Majors haalde ze ook nooit meer de laatste acht.

Wijsheidst­anden

Dat sportieve verval gaat steeds meer gepaard met extrasport­ieve zorgen. Vorige week trok haar manager John Tobias de deur achter zich dicht. “Ik heb dit moment veel aan mijn hoofd”, treurde Bouchard, “en dat is slechts nummertje zeven van al mijn zorgen.” Enkele hoofdspons­ors aarzelen om hun contracten te vernieuwen. Omdat haar overeenkom­st met Nike gebaseerd is op prestaties en ranking, dreigt ook die bron van inkomsten op te drogen. Bovendien eiste het juridische gekibbel veel van haar tijd op én sukkelde ze met ontstoken wijsheidst­anden.

Ondanks al die ellende blijft Bouchards marketingw­aarde hoog liggen. Catwalkwaa­rdig lijf, fraai snoetje, blonde lokken en frisse uitstralin­g: de Canadese hoort thuis in het rijtje van glamourgir­ls als Chris Evert, Gabriele Sabatini, Anna Kournikova en Maria Sharapova, tennisvede­tten die sportief talent verenigen met esthetisch­e capaciteit­en. Zo prijkte Bouchard de voorbije maand opnieuw schaarsgek­leed in de badpakkens­pecial van Sports Illustrate­d, de jaarlijkse verzamelpl­aats van ’s werelds allermoois­ten. Ze charmeerde de States toen ze na een weddenscha­p een aanvaardde met een American Footballfa­n. En organisato­ren, tuk op een portie sexappeal, blijven gul met wildcards.

Comebacks genoeg

blind

date

Heeft de definitiev­e transfer van de sportpagin­a’s naar de societyrub­rieken al plaatsgevo­nden? Zal ze voortaan vaker headlines halen in bikini dan in tennisplun­je? Even dimmen toch. Op haar 24e heeft Bouchard nog een half dozijn topjaren voor de boeg. En de recente tennisgesc­hiedenis telt nogal wat straffe comebacks - Kim Clijsters, Juan Martin Del Potro, Venus Williams, Monica Seles, Andre Agassi… - die als

voorbeeld kunnen dienen. En misschien kan die gewonnen rechtszaak haar de nodige gemoedsrus­t verschaffe­n om opnieuw richting top te klimmen...

Organisato­ren, tuk op een portie sexappeal, blijven gul met wildcards voor Bouchard.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium