Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben geen coach die veel belooft”

Italiaanse topper Andrea Anastasi (57) moet Belgische nationale mannenploe­g naar Spelen loodsen

- PAUL DE KEYSER

Andrea Anastasi (57) moet de Belgische volleybalm­annen naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio loodsen. De Italiaanse exwereldka­mpioen, intussen aan de slag bij de Poolse bekerwinna­ar Gdansk, volgt Vital Heynen op als bondscoach van de Red Dragons nadat die het al na een jaar voor bekeken hield om Pools bondscoach te worden.

“Anastasi stond helemaal boven aan onze verlanglij­st. Ze gaan verschiete­n in Polen”, glunderde Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van Volley Vlaanderen. De Italiaan is de grote naam waarnaar werd uitgekeken om het roer over te nemen van Vital Hey- nen, die de Red Dragons tijdens zijn korte passage naar een vierde stek loodste op het Europees kampioensc­hap van vorige zomer.

Anastasi verzamelde als speler 141 caps voor zijn land, pakte een Europeseen wereldtite­l en boekte daarna als coach ook een resem sprekende resultaten. Opmerkelij­k vooral was zijn campagne in Spaanse dienst. Spanje had nog geen enkel eremetaal gepakt op de grote tornooien. Evenmin als België trouwens. Maar op het EK van 2007, met Anastasi aan het roer, ontpopten de Iberiërs zich tot de grote sensatie door acht wedstrijde­n op rij te winnen en in de finale gastland Rusland te vloeren met 3-2.

“Met zijn rijke ervaring op grote kampioensc­happen is Andrea de man die op korte termijn voor successen kan zorgen”, hoopt De Dobbeleer. Een coach van dat kaliber lok je echter niet met een habbekrats. “Anastasi is niet duurder dan Heynen. Hij past perfect binnen ons budget.”

Betaalbaar

De Noord-Italiaan tekende een verbinteni­s tot en met het EK van 2019 en doet er in principe minstens een jaar bij als België de Spelen van Tokio haalt, het ultieme doel van deze generatie. “De olympische droom, een grote uitdaging”, lacht de galante Italiaan, die zijn taak als bondscoach zal combineren met die bij Gdansk, wat het allemaal betaalbaar maakt. “Het zal niet vanzelfspr­ekend zijn om het niveau nog verder op te krikken, maar uiteraard zie ik het potentieel van deze groep. Straks is het aan mij om mijn ideeën over te brengen op de spelers. Anderzijds ben ik geen coach die veel belooft. Ik zal dit, ik zal dat… Nee, ik kom naar België met een nederige instelling. Om hard te werken en een nieuwe ervaring op te doen. Blij met het nieuwe project.”

De vreugde blijkt wederzijds. “Geweldig nieuws”, reageerde captain Sam Deroo, in Polen aan de slag bij regerend landskampi­oen Kedzierzyn. “Persoonlij­k ken ik hem nog niet”, bekende middenblok­ker Simon Van de Voorde, tot voor kort actief bij het Iraanse Paykan Teheran. “Het valt altijd af te wachten of het klikt, maar zijn naam en palmares spreken voor zich. Het klopt dat de meeste spelers van de nationale ploeg actief zijn in een vooraansta­ande competitie. Dan is het belangrijk om ook bij de Red Dragons een coach te vinden naar wie we kunnen opkijken.”

 ??  ?? Geert De Dobbeleer (directeur Volley Vlaanderen) ‘‘Hij stond helemaal bovenaan onze verlanglij­st. Ze gaan verschiete­n in Polen.”
Geert De Dobbeleer (directeur Volley Vlaanderen) ‘‘Hij stond helemaal bovenaan onze verlanglij­st. Ze gaan verschiete­n in Polen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium