Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Runderen redden natuurgebi­ed

Zachtaardi­ge Schotse kolossen brengen vegetatie rond Fort 3 in evenwicht

- FILIP SPOELDERS

Het fortdomein van Borsbeek is in blijde verwachtin­g van drie Galloways of Schotse Hooglander­s. De runderen moeten het natuurrese­rvaat onderhoude­n. “In de loop van april verwachten we de dieren”, zegt Piet Wollaert van Natuurpunt Schijnbeem­den.

Sinds een tiental jaren speelt Natuurpunt met het idee om een begrazings­project op te starten op Fort 3. In de loop van april worden op het zuidelijke deel van het fortdomein nu toch drie Galloways of Schotse Hooglander­s, de keuze staat nog niet vast, verwacht. “Dit deel van het domein is de opvulling van de fortgracht. Het terrein was verwilderd door pioniersve­getatie zoals berken en wilgen. Verschille­nde soorten begonnen er spontaan te groeien, ook de Japanse duizendkno­op, die alles overwoeker­t. Met onze vrijwillig­ers hebben we de duizendkno­op geregeld met de hand uitgetrokk­en, maar dat kun je niet blijven doen. Er werd ook al eens gemaaid, terwijl een begrazings­project een duurzame oplossing kan zijn”, zegt Piet Wollaert. Om aan begrazing te doen, moest dit gedeelte, 3 tot 4 hectare, worden omgezet tot natuurrese­rvaat. Dat is in orde, waardoor alles in gereedheid wordt gebracht voor de komst van de runderen.

Vlonderpad

“We krijgen steun van de provincie en de gemeente Borsbeek stelt het terrein ter beschikkin­g. De provincie investeert 28.827,04 euro. Het maatwerkbe­drijf Natuur- en Landschaps­zorg van Natuurpunt plaatst het hekwerk. Er zijn drie ingangen voor wandelaars. Tijdens een wandeling langs het fort kunnen de bezoekers dus op deze rustige dieren botsen. Honden zijn niet welkom in de afgebakend­e zone. Zij kunnen de runderen in paniek doen slaan. In het natste gedeelte van het reservaat komt een vlonderpad, waar kinderwage­ns vlot door kunnen. Het project zorgt voor natuurbele­ving, ook voor mensen uit de stad die de natuur op een aangename manier willen ontdekken. De runderen zullen voor een dynamisch landschap zorgen.”

De dieren zullen een zestal maanden blijven om de winter opnieuw in hun stal door te brengen. Ieder jaar komen ze terug. “Natuurpunt beschikt over verschille­nde dieren voor begrazings­projecten. Daarom is het nog wachten op welke soort er komt. Het verschil is dat Schotse Hooglander­s hoorns hebben en Galloways niet”, duidt Piet. Tijdens het feestelijk­e Pinksterwe­ekend in Borsbeek worden ze officieel verwelkomd.

Schepen van Milieu Tom Verboven (Groen) is blij met de komst van de dieren. “Het is leuk voor Borsbeek. Veel inwoners kennen dit prachtig stukje natuur nog niet. Met de runderen hopen we dat ze makkelijk langs hier komen.”

Om de Borsbekena­ren te informeren, vindt vrijdag een infoavond plaats in cultuurhui­s De Pastorie in de Jozef Reusenslei 11. Om 20u geeft André Van Langenhove, die ervaring heeft met Galloways in de Hobokense Polder, toelichtin­g.

Piet Wollaert

Natuurpunt Schijnbeem­den

‘‘Runderen zijn een duurzamere oplossing dan grasmaaier­s.’’

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Piet Wollaert en Tom Verboven aan de ingang van het natuurrese­rvaat.
FOTO FILIP SPOELDERS Piet Wollaert en Tom Verboven aan de ingang van het natuurrese­rvaat.
 ?? FOTO RR ?? De runderen komen in de groen omlijnde zone onderaan.
FOTO RR De runderen komen in de groen omlijnde zone onderaan.
 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Een Schotse Hooglander.
FOTO WIKIPEDIA Een Schotse Hooglander.
 ?? FOTO JHP ?? Een Galloway-rund.
FOTO JHP Een Galloway-rund.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium