Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zie ze graag komen”

Zeldzame zwaluwen helpen boeren van insecten af

-

De boeren turen deze dagen ongeduldig naar de hemel, want ze zijn in volle verwachtin­g van ‘hun’ boerenzwal­uwen. In Lier werd zaterdag het eerste exemplaar gespot. Ook melkveehou­dster Ann Michiels (35) uit Rumst ziet haar gevederde stalgasten graag komen. Welke zijn de meest zwaluwvrie­ndelijke gemeenten in onze regio?

Eén zwaluw maakt de lente niet. De aangekondi­gde sneeuw voor dit weekend illustreer­t perfect die volkswijsh­eid. Toch kun je je kalender erop gelijkzett­en: elk jaar rond 10 maart maakt Natuurpunt melding van de eerste boerenzwal­uw die gespot werd in Vlaanderen via waarneming­en.be.

Omdat ze negenduize­nd insecten per dag eten, zijn ze graag geziene gasten bij boeren. Zo is melkveehou­dster Ann Michiels (35) uit Rumst in blijde verwachtin­g van de terugkeer van haar boerenzwal­uwen. “Ik heb zo’n vijf bewoonde nesten in mijn stallen. Onverklaar­baar genoeg zie ik hier veel meer boerenzwal­uwen rondvliege­n dan dat er hier op ons bedrijf broeden. Vorig jaar telde ik eens dertig zwaluwen die samen op één stang zaten.”

Insecticid­en

Misschien komen ze van omliggende hoeves of huizen insecten vangen op de boerderij bij Ann? “Dat betwijfel ik, omdat we hier tamelijk afgelegen wonen. In één stal hebben we oude isolatie te- gen het dak, waar de mussen hun nesten in bouwen. Ik heb al eens gedacht dat de zwaluwen daar ook tussen kruipen, maar in principe doen ze dat niet.”

Hoewel ze het tegenwoord­ig moeilijk hebben om te overleven, heeft minder dan de helft van de gemeenten in onze regio een subsidie ter beschermin­g van boerenzwal­uwnesten. De gemeenten die wel zo’n premie geven, doen dat meestal voor de boeren- en de huiszwaluw. Sommige gemeenten geven wel ondersteun­ing aan bijvoorbee­ld gierzwaluw­en, maar strikt genomen is dat geen zwaluwsoor­t. Sommige gemeenten verbinden wel voorwaarde­n aan de subsidie. Zo vraagt de gemeente Hove dat de nesten beschermd worden tegen katten en moet het mestplankj­e dat sommige mensen onder hun zwaluwnest hangen op minstens 50 centimeter van het nest worden bevestigd. Ook het spuiten van insecticid­en in de stal wordt afgeraden.

“Zo’n premie is leuk als erkenning”, vindt Ann. “Ik heb ook een plakkaatje gekregen van ‘hier broeden zwaluwen’ dat ik onder een nest heb gehangen. Eigenlijk is de boerenzwal­uw een van mijn lievelings­vogels. Het zijn heel nuttige dieren. Ze eten niet alleen vliegen, maar ook van die vieze rattenstaa­rtlarven die in de buurt van mestputten leven.”

De Gemeenteli­jke Adviesraad Leefmilieu Malle overwoog twee jaar geleden nog om landbouwer­s per zwaluwnest enkele flesjes Trappist te geven, maar dat voorstel werd niet weerhouden.

 ??  ?? Een (nog) leeg nest.
Een (nog) leeg nest.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Bij Ann Michiels zijn zwaluwen welkom.
FOTO'S JORIS HERREGODS Bij Ann Michiels zijn zwaluwen welkom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium