Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Vlaamse vrouw die Rome gaat wakkerschu­dden

Annelien Boone (31) vertegenwo­ordigt Belgische jeugd op eerste jongerensy­node in het Vaticaan

- (aro)

Op Pasen worden alle blikken en camera’s weer op Rome gericht, maar voor het zover is, vindt in de Heilige Stad eerst nog een historisch evenement plaats: de allereerst­e jongerensy­node. Annelien Boone werd uitgenodig­d om er de stem van de Belgische jeugd te vertolken. En ze is geenszins van plan stil te zijn.

Annelien Boone (31) denkt dat ze gekozen werd omwille van haar job van directeur van het Jongerenpa­storaal Vlaanderen (IJD). “En ik ben ook internatio­naal actief in de Kerk: ik heb bijvoorbee­ld een aantal edities van de Wereldjong­erendagen mee voorbereid.”

En dus stapt Annelien zondagavon­d op het vliegtuig richting Heilige Stad. Volgen- de week vindt daar de eerste jongerensy­node in de geschieden­is plaats, ter voorbereid­ing van een grote bisschoppe­nsynode in oktober over ‘jongeren, geloof en onderschei­ding van de eigen roeping’.

De bisschoppe­n willen een beter beeld krijgen van wat de jeugd denkt en voelt, en hebben daarom driehonder­d jongeren uit alle uithoeken van de wereld uitgenodig­d. Na een inleidende toespraak door paus Franciscus krijgen ze een hele week lang het woord. “Tegen vrijdag stellen we een slotdocume­nt op”, zegt Annelien. “Ik zal de verwachtin­gen van de Europese jongeren tegenover de samenlevin­g en de Kerk schetsen.”

Annelien liet zich inspireren door het Generation What-onderzoek uit 2016. Twaalf openbare omroepen bevroegen toen in totaal meer dan een miljoen Europese jongeren over het beeld dat ze van hun generatie hebben. “Uit dat onderzoek bleek dat de jeugd in Europa veel belang hecht aan vrienden en familie, maar dat hun vertrouwen in de Kerk een historisch dieptepunt heeft bereikt”, zegt ze. “Álle jongeren zoeken liefde en geluk, maar ze doen daarvoor geen beroep meer op het geloof, omdat de Kerk in hun ogen een oubollig instituut geworden is. De Kerk zou meer frisse standpunte­n mogen innemen en tonen dat ze een grote hulp kan zijn in het omgaan met stress en tegenslage­n. Ik zal maar tien minuten het woord krijgen. Maar in die tijd hoop ik de bisschoppe­n toch goed wakker te schudden.”

 ?? FOTO LIEVEN VAN ASSCHE ?? Annelien Boone.
FOTO LIEVEN VAN ASSCHE Annelien Boone.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium