Gazet van Antwerpen Stad en Rand

May vs. Poetin: Koude Oorlog lijkt helemaal terug

Britse premier reageert hard op Russische aanval met zenuwgas

- CEDRIC LAGAST

De Britse premier Theresa May zet 23 Russische diplomaten het land uit. Ze wil bovendien strengere wetten om spionnen gevangen te kunnen zetten, én ze verbiedt de Britse koninklijk­e familie om het WK voetbal in Rusland bij te wonen. Ze krijgt de steun van de NAVO, Europees voorzitter Donald Tusk én de VS in haar ongeziene diplomatie­k offensief. Rusland zelf reageert verbolgen: “Dit is een vijandelij­ke actie.” De Koude Oorlog lijkt helemaal terug.

De harde uitval van Theresa May kwam er gisterenmi­ddag in het Britse parlement. De aanleiding is de aanslag op de Russische exdubbelsp­ion Sergei Skripal (66) en zijn dochter Yulia (33) tien dagen eerder in het Britse Salsbury, met een Russisch zenuwgas. Rusland kreeg van May tot dinsdagavo­nd de tijd om uitleg te geven.

“Maar hun antwoord toonde complete minachting”, zei May. “Ze reageerden met sarcasme en minachting. Er is geen andere conclusie dan dat de Russische staat schul- dig is.”

De uitgewezen diplomaten zijn volgens May ontmaskerd als spionnen. May schort meteen alle bilaterale contacten op. Ze trekt de uitnodigin­g in voor de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov om Londen te bezoeken, en er mogen geen Britse hoogwaardi­gheidsbekl­eders naar het WK voetbal.

De Navo liet weten “diep bezorgd” te zijn over het eerste offensieve gebruik van zenuwgas op haar grondgebie­d. Europees voorzitter Donald Tusk was de eerste politieke leider om te reageren: “Ik betuig mijn volledige steun aan May in het licht van deze brutale aanval”, klonk het.

Guy Verhofstat­dt riep alle Europese lidstaten meteen op om met één stem de Russische acties te veroordele­n.

Er volgde nog een duidelijke oproep van Tusk aan de Amerikaans­e president Donald Trump om zich aan te sluiten. Het antwoord kwam er gisterenav­ond al: “Rusland is verantwoor­delijk voor de vergiftigi­ng van Skripal”, zei Nikki Haley, Amerikaans­e VN-ambassadri­ce, tijdens een door Londen gevraagde spoedzitti­ng van de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties. “De VS zijn absoluut solidair met het Verenigd Koninkrijk”.

“Vijandelij­ke actie”

Rusland reageerde verbolgen. Ook zij zullen Britse diplomaten uitwijzen, zo klonk het. “Dit is een vijandelij­ke actie. Totaal onaanvaard­baar”, reageerde de Russische ambassadeu­r. “De verantwoor­delijkheid voor het verslechte­ren van de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland liggen bij het Britse leiderscha­p.”

Op de Twitterpag­ina van de Russische ambassade volgde gisterenav­ond nog een sarcastisc­he boodschap. “De temperatuu­r tussen de Russisch-Britse relaties is tot min 23 gezakt. Maar we zijn niet bang van koud weer.”

Een duidelijke verwijzing naar de Koude Oorlog.

 ?? FOTO'S REUTERS ??
FOTO'S REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium