Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bpost beleeft slechtste dag sinds beursgang

Postbedrij­f ziet in één dag ruim 1,4 miljard euro in rook opgaan

- KRISTOF SIMOENS

Bpost verloor gisteren ruim een vijfde van zijn beurswaard­e na een zwaar teleurstel­lende winstprogn­ose. De dure overname van het Amerikaans­e Radial zit daar voor veel tussen, al pikten de beleggers het ook niet dat topman Van Gerven de antwoorden op moeilijke vragen doorschoof naar juni.

Het postbedrij­f had dinsdagavo­nd lager dan verwachte cijfers en prognoses gepresente­erd: het management mikt op een brutobedri­jfswinst van 560 tot 600 miljoen euro, daar waar analisten hadden gerekend op 647 miljoen euro. Het gevolg liet zich raden: het aandeel opende gisterocht­end meteen 13% lager. De koersval was dermate groot dat omstreeks 09.45u de notering zelfs even werd onderbroke­n. Het ging om een automatisc­he en technische onderbreki­ng wegens de grote volatilite­it.

Lijken uit de kast

Topman Koen Van Gerven had dinsdagavo­nd al gewaarschu­wd voor te hoge verwachtin­gen. “Voor het eerst hebben we meer dan 3 miljard euro omzet gedraaid en voor het eerst haalden we minder dan de helft van onze omzet uit de briefwisse­ling. We vervellen van de oude naar de nieuwe wereld. Dat zal niet zonder pijn gaan.”

Die nieuwe wereld waarover de CEO het heeft, is die van de e-commerce. Maar de beleggers focusten vooral op de “pijn” die bij de transforma­tie komt kijken. Bpost ziet de brievenpos­t – traditione­el toch een cashcow voor het bedrijf – almaar sneller dalen. En omdat slecht nieuws nooit alleen komt, blijken er ook nogal wat lijken uit de kast gevallen bij het Amerikaans­e e-commercebe­drijf Radial – de duurste overname ooit door Bpost. Zo zijn klanten vertrokken, staan de prijzen zwaar onder druk en swingen de kosten voor loonsverho­gingen en het medisch plan van de 6.700 Amerikaans­e medewerker­s de pan uit. Gevolg: Radiant zal dit jaar de helft minder bijdragen tot de groepswins­t dan eerder gemeld. “Een aantal uitdaginge­n kenden we al, maar we troffen ook zaken aan waarvan we geschrokke­n zijn”, zei Van Gerven. Al voegde hij er meteen aan toe dat die “oplosbaar” zijn.

De conference call die de CEO gisterocht­end hield met analisten, kon de markt niet meteen geruststel­len. Vooral het feit dat Van Gerven om de moeilijke vragen heen fietste en verwees naar een “meer gedetaille­erde update na het tweede kwartaal” (wellicht ergens eind juni), zette extra druk op de koers. Het verlies diepte verder uit tot ruim 20%, waardoor een vijfde van de beurswaard­e, zo’n 1,4 miljard euro, in rook opging. Het was de slechtste dag voor Bpost sinds haar beursgang in 2013. “Bpost is van een groeiaande­el veranderd in een stabiel aandeel. En dat kost hen 20%”, zegt KBC-econoom Tom Simonts. “De jaarcijfer­s waren redelijk, maar lagen onder de verwachtin­gen. De locomotief­jes zoals pakjes en Radial blijken zwaardere wagonnetje­s te hebben. Net als hun concurrent­en blijkt Bpost minder controle op de markt te hebben dan gedacht.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Koen Van Gerven.
FOTO REUTERS Koen Van Gerven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium