Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gehuild in de auto en op het bureau, niet voor de camera’s”

Cath Luyten over de opnames van ‘Vandaag over een Jaar’, dat vanavond begint op Eén

- TOM DE LEUR

Vandaag over een Jaar, het nieuwe programma van Cath Luyten (40), gaat vanavond van start. Grote en kleine ambities van gewone Vlamingen staan centraal, zoals vijftig kilo vermageren, drie kindjes adopteren, opnieuw leren praten na een hersenlets­el of een lief vinden. De ene poort binnen, de andere poort buiten: de kijker weet meteen hoe het met die ambities is afgelopen.

“Opgepast: heel veel emoties.” Die waarschuwi­ng zou niet misstaan bij Vandaag over een Jaar, waarin Cath Luyten elke week enkele Vlamingen verwelkomt die zichzelf een jaar de tijd geven om een klein of groot voornemen waar te maken. De kijker hoeft zelf geen jaar te wachten om te zien of dat gelukt is: het programma maakt met een vingerknip een sprong in de tijd.

Opvallend: Cath Luyten verwelkomt haar gasten in een behoorlijk flitsend decor met veel licht, een catwalk én twee poorten voor de ‘voor’ en de ‘na’. “Zo zit het Britse origineel nu eenmaal in elkaar”, zegt Luyten. “Een gast komt binnen door de deur van 2017, vertelt wat zijn of haar voornemen is, vertrekt en komt een paar seconden later binnen door de deur van 2018 en vertelt of het hem of haar gelukt is. Het decor straalt wel wat show uit. Je kunt zoiets soberder aanpakken,

maar de verhalen overstijge­n dat showelemen­t heel snel. Bovendien vonden onze gasten het fijn met die deuren. Ik zag ze tijdens de opnames staan popelen tot het aan hen was.”

Doos zakdoeken

Het nieuwe programma van Cath Luyten grijpt bij de keel. Wie makkelijk huilt, zal tranen laten. De presentatr­ice hield het ook niet droog. “Dat was onvermijde­lijk. Maar omdat ik het liefst alleen in stilte huil, liet ik mijn tranen vooral in de auto na de opnames of tijdens

het bekijken van filmpjes op de redactie. Op televisie doe ik dat liever niet. Dat leidt de aandacht af van mijn gasten. Het laatste wat ik trouwens wil, is tranen opzoeken. Als ze komen, dan komen ze. Dat mag, in deze tijden. Achter mijn zetel stond een doos zakdoekjes verstopt, voor het geval dat.”

“Denk trouwens niet dat dit programma één groot tranendal is geworden. Er zit veel humor in, veel hoop. Als iemand komt vertellen dat ze haar been laat amputeren omdat ze te veel pijn heeft en meteen de ambitie uitspreekt om een triatlon af te werken, is dat geen triest verhaal. Het relativeer­t meteen ook al onze huis-, tuin- en keukenprob­lemen.”

Bucketlist

Af en toe zal Vandaag over een

Jaar er behoorlijk stevig in hakken. Zo komt een ongeneesli­jke zieke vrouw vertellen dat ze zichzelf een jaar geeft om samen met haar vriend haar bucketlist af te werken. Cath Luyten benadrukt dat Anneke niet onder druk is gezet om mee te doen: “Ze wou dit echt zelf. Om te laten zien dat je alles uit het leven moet halen. We hebben erover gediscussi­eerd: ‘Moeten we dit wel doen, ligt dit niet te gevoelig?’ Maar Anneke vertelde tijdens de gesprekken vooraf zo enthousias­t over haar plannen en sleurde er ook met volle overtuigin­g haar vriend bij, dat iedereen er een goed gevoel bij had. Ik ga niet vertellen hoe het is afgelopen, maar ik denk nog zo goed als elke dag aan Anneke en haar verhaal. Mijn gasten zijn geen mensen die koste wat het kost op televisie wilden komen, dat was bijzaak. Ze gingen hun plan hoe dan ook realiseren, met of zonder ons. Daarom denk ik dat dit programma de mensen thuis wel zal inspireren, zonder dat het er te dik op ligt.”

20.35u op Eén

Vandaag over een Jaar,

vanavond om

 ?? FOTO VRT ?? Cath Luyten. “Denk nu niet dat dit programma één groot tranendal is geworden. Er zit veel humor in, veel hoop.”
FOTO VRT Cath Luyten. “Denk nu niet dat dit programma één groot tranendal is geworden. Er zit veel humor in, veel hoop.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium