Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Frituur ’t Steen krijgt tweede leven als foodtruck

Stijn Vissers en Tine Bernaerts bouwen barak op Steenplein om tot foodtruck ‘Schaliënhu­is on Wheels’

- MAAIKE FLOOR www.schalienhu­is.be

Het bekende frietkot op het Steenplein in Antwerpen, dat ondanks protestact­ies niet mocht blijven, is omgebouwd tot een rijdende keuken. Stijn Vissers en Tine Bernaerts van restaurant Schaliënhu­is in Loenhout, kochten de barak op en gaven hem een make-over.

Toen Stijn Vissers en Tine Bernaerts op zoek gingen naar een foodtruck om in heel de provincie te kunnen koken, zagen ze op een veilingsit­e het oude frietkot ’t Steen te koop staan. “We zijn gaan kijken en ik had er meteen een goed gevoel bij”, vertelt Stijn. “Het was breed genoeg om er met een aantal mensen in te kunnen staan en het is ook mooi dat deze wagen zo lang aan Het Steen gestaan heeft, waar heel Antwerpen frieten kwam eten.”

Eerst hoopte Stijn dat het frietkot op wielen door de autokeurin­g zou komen, maar dat was iets te optimistis­ch. “Ik ben met een tractor naar de stad gereden, heb het frietkot eraan gehangen en ben dan naar de keuring gegaan. Ze hebben daar eens goed gelachen. Toen hebben we het gevaarte op een vrachtwage­n gezet om het te transporte­ren.”

Ondertusse­n had Stijn een nieuw onderstel met wielen gevonden, waarop kon worden gebouwd. “Het frietkot is op die nieuwe wielen gezet en daarna hebben we het helemaal gestript en opnieuw ingericht. De friteuses zijn gebleven, verder hebben we er drie wokpitten, een oven,

Stijn Vissers Schaliënhu­is ‘‘Het zou tof zijn om met de oude frituur nog eens terug te keren naar Het Steen.’’

een grill, een bakplaat, een vriezer, werkbladen en een koelruimte in laten zetten. Er is ook een watertank en een bidon voor afvalwater en dankzij een transforma­tor hebben we elektricit­eit. We kunnen zelfs in een weiland ons plan trekken.”

Cirkel is rond

Stijn en Tine namen in 2009 restaurant ’t Schaliënhu­is officieel over van de ouders van Stijn, die de zaak in 1992 hadden opgestart in het monumental­e pand in Loenhout. Tine Bernaerts: “Het grappige is dat zijn moeder daarvoor al catering deed. Daar is ze mee gestopt toen het te druk werd met het restaurant. Wij gaan nu die catering erbij doen, dus de cirkel is rond. We hebben gelukkig een goede ploeg die ons daarbij gaat helpen.”

Het is de bedoeling dat Stijn of Tine in de zaak blijft terwijl de ander onderweg is met de mobiele keuken. “We hebben al twee feesten gedaan. Een receptie in een amaryllisk­wekerij in de buurt en een personeels­feest van een bedrijf”, vertelt Stijn. Ook trouwfeest­en of andere groepsdine­rs behoren tot de mogelijkhe­den.

Tine Bernaerts: “Van wokgerecht­en tot garnaalkro­ketten, steak of een walking diner met kleine gerechtjes: door de profession­ele keuken die er nu in staat, kan dat allemaal. We kunnen groepen aan van veertig tot vijfhonder­d mensen. Daardoor hebben we een veel grotere capaciteit dan in het restaurant.”

Levensgrot­e sticker

Schaliënhu­is on Wheels is niet zomaar een foodtruck. Stijn: “We willen het niveau net zo hoog houden als in het restaurant.” Ook van de buitenkant zie je een link met de zaak: de tegeltjes in muranoglas die de bar sieren, zijn gewoon als levensgrot­e sticker op de gepimpte barak geplakt. “Zo kan iedereen ons herkennen.”

Zijn Stijn en Tine van plan om met de gerestyled­e frituur nog eens naar Antwerpen te komen? “Waarom niet?”, zegt Stijn. “Ik vermoed dat er in de haven zeker bedrijven zijn die wel eens catering nodig hebben.”

Maar ook een foodtruckf­estival aan Het Steen of de kaaien lijkt hen wel wat. “Het zou tof zijn om met de oude frituur nog eens aan Het Steen terug te komen.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Eind november werd het frietkot met een vrachtwage­n opgehaald.
FOTO RR Eind november werd het frietkot met een vrachtwage­n opgehaald.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Sinds kort zijn Stijn en Tine klaar om op verplaatsi­ng te gaan koken.
FOTO KOEN FASSEUR Sinds kort zijn Stijn en Tine klaar om op verplaatsi­ng te gaan koken.
 ?? FOTO KOEN DE BEUCKELEER ?? Luc Van Ranst bij zijn frituur op het Steenplein in augustus vorig jaar.
FOTO KOEN DE BEUCKELEER Luc Van Ranst bij zijn frituur op het Steenplein in augustus vorig jaar.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ??
FOTO KOEN FASSEUR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium