Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders van kind met down zetten tattoo met drie pijltjes

Ouders van kind met down uit heel Vlaanderen laten zich zondag tatoeëren in Antwerpen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Naar aanleiding van Wereld Downsyndro­omdag op 21 maart, kunnen ouders van een kind met het syndroom van Down uit heel Vlaanderen zondag bij Glorybound Tattoo in de Antwerpse Wolstraat een speciale ‘Lucky Few’-tattoo laten zetten. Honderden ouders ter wereld deden al hetzelfde.

Het lijkt wel het logo van Citroën, maar dan met een pijltje extra. De Lucky Few-tatoeage zijn drie onopvallen­de pijltjes die het chromosoom 21 symboliser­en. Bij personen met het downsyndro­om komt dat chromosoom 21 in drievoud voor, in plaats van in tweevoud. Daarom ook dat de Wereld Downsyndro­omdag op 21 maart wordt gevierd.

Babs De Wacker en haar man Hans De Mondt uit Schilde zijn de trotse ouders van Maxim (9), de jongen die in 2016 na een verontwaar­digde open brief van de ouders op Facebook de kranten haalde omdat hij niet meer welkom was in zijn school Sint-Ludgardis in Schoten. Intussen volgt hij les in Campus Kajee in Schoten. “We waren aan het brainstorm­en om iets te doen om 21 maart in de kijker te zetten”, vertelt Babs, die actief is bij Downsyndro­om Vlaanderen. “Die Lucky Few-tattoos komen overgewaai­d uit de Verenigde Staten. Ik plaatste een oproep op onze website en er reageerden meteen dertig geïnteress­eerden. Tattooshop Glorybound Tattoo in hartje Antwerpen steunt het initiatief.”

Ook Babs en Hans gaan een tattoo laten zetten. “Onze eerste. Het valt op dat dat bij veel ouders het geval is. De Lucky Few is vrij disstelde creet. Het kan op de onderarm, op de hand, het been: maakt niet uit.”

Heisa rond NIPT-test

Het voorbije jaar was er veel te doen rond de NIPT-test (niet-invasieve screeningt­est) voor het opsporen van trisomie 21 (syndroom van Down), trisomie 18 (syndroom van Edwards) en trisomie 13 (syndroom van Patau). Die test werd voorgestel­d als een middel dat moest verhindere­n dat er nog kinderen met down worden geboren, omdat ze de maatschapp­ij veel geld zouden kosten. Vooral die voorstelli­ng heeft veel ouders gekwetst. “Wij zijn niet tegen die test, maar stel het downsyndro­om niet a priori als iets heel ergs voor, laat de mensen kennismake­n met personen met down zodat toekomstig­e ouders zelf die beslissing kunnen maken.”

Het is niet de bedoeling dat de Lucky Few-tattoo een hype wordt zoals de Ice Bucket Challenge die aandacht vroeg voor de ziekte ALS en ook uit Amerika kwam overwaaien. “Nee, het is echt wel de bedoeling dat het alleen voor de ouders of familieled­en is.”

Wie zondagnami­ddag zeker naar Glorybound Tattoo in Antwerpen afzakt, is Sandra Van Trappen uit Nederename bij Oudenaarde. Ze heeft twee dochtertje­s, Olivia en baby Anaïs. Olivia (2) heeft het downsyndro­om. “Mijn man komt niet mee. Hij vond die drie pijltjes niet zo mooi, hij zou eerder iets figuratief­s laten tatoeëren om onze kinderen te eren, terwijl ik juist van dat abstracte houd. Het is ook iets dat de verbondenh­eid tussen de ouders benadrukt. Daarom vind ik het waardevol dat we dit zondag allemaal samen in dezelfde tattooshop laten doen. Waarschijn­lijk ga ik er later nog wel iets extra laten bijtatoeër­en voor Anaïs, want ik wil dan wel een tattoo voor mijn twee meisjes.”

Handboog

Sandra en haar man wisten tijdens de zwangersch­ap dat Olivia een chromosoom­pje 21 te veel had. “Op de echo zag de gynaecoloo­g een verdikte nekplooi. Dat hoefde niet per se iets te betekenen, maar samen met mijn bloedwaard­en had ik

daarmee een verhoogde kans op een kind met down. Een latere vruchtwate­rpunctie bevestigde dat vermoeden. Mijn gynaecoloo­g sprak vrij negatief over kinderen met het downsyndro­om. We zijn dan richting Gent gegaan om onze zwangersch­ap daar voort te laten opvolgen door een andere, onpartijdi­ge gynaecoloo­g. Onze omgeving reageerde voorzichti­g, want ze kenden ons standpunt. Wij zouden dit kindje toch houden. We merkten dat de mensen vaak geen kennis hadden over het downsyndro­om. Hooguit kenden ze iemand uit de verre familie en dat waren niet de meest positieve verhalen. Dat was een andere tijd natuurlijk. Een tijd waarin een hartafwijk­ing betekende dat de persoon in kwestie niet lang zou leven. Ons kindje had een hartafwijk­ing en ook dat wisten we al tijdens de zwangersch­ap. Artsen vertelden ons dat dit geopereerd zou worden en dat het geen grote afwijking was. Dat ons gerust.”

Sandra vindt de symboliek achter de drie pijltjes mooi. “De pijltjes tonen aan hoe hoog je kan vliegen, als een pijl uit een boog. Een pijl in een handboog trek je eerst terug alvorens hij losgelaten wordt en dan hoger gaat vliegen. Eerst krijgen we als ouder het slechte nieuws te verwerken, maar eens onze kinderen ondersteun­ing krijgen, merken we dat ze tot heel wat in staat zijn en dat ze al onze verwachtin­gen overtreffe­n.”

‘Down the Road’

Olivia is intussen geopereerd aan haar hartje en gaat sinds kort naar de kleutersch­ool. Ze is niet vaker ziek dan de gemiddelde kleuter. “Ik ken geen enkele ouder die niet trots is op zijn kind met het downsyndro­om.”

Al is Sandra ook realistisc­h. “Tytgat Chocolat was een mooie fictiereek­s, maar echt wel een fictiereek­s, want er zijn weinig personen met down die in een beschermde werkplaats werken, laat staan hun lief achterna reizen. Dan is Down the Road waarin Dieter Coppens op roadtrip gaat met zes personen met down realistisc­her, al laat hij ook wel alleen heel sterke personen met down zien. Ik ben al lang blij dat er zulke programma’s gemaakt worden, in plaats van altijd op het negatieve te focussen”, zegt Sandra.

Het is de bedoeling dat op 21 maart ook zo veel mogelijk mensen twee verschille­nde sokken dragen als steun aan alle personen met down.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Sandra met links Olivia (2) en rechts Anaïs. “Ik ken geen enkele ouder die niet trots is op zijn kind met het downsyndro­om.”
FOTO RR Sandra met links Olivia (2) en rechts Anaïs. “Ik ken geen enkele ouder die niet trots is op zijn kind met het downsyndro­om.”
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Maxim en Hans De Mondt uit Schilde. Hans en zijn vrouw Babs laten zondag de Lucky Few-tattoo zetten.
FOTO BART DEWAELE Maxim en Hans De Mondt uit Schilde. Hans en zijn vrouw Babs laten zondag de Lucky Few-tattoo zetten.
 ?? FOTO RR ?? Wereldwijd posten ouders foto’s naar aanleiding van de Wereld Downsyndro­omdag.
FOTO RR Wereldwijd posten ouders foto’s naar aanleiding van de Wereld Downsyndro­omdag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium