Gazet van Antwerpen Stad en Rand

681 Antwerpse illegalen keren vrijwillig terug

Schepen Duchateau: “Zachtere aanpak blijkt zeer efficiënt”

- SACHA VAN WIELE

Via het Antwerpse terugkeerl­oket vertrokken vorig jaar 681 uitgeproce­deerde asielzoeke­rs of mensen zonder papieren vrijwillig terug naar hun thuisland. Dat is een vijfde van alle vrijwillig­e terugkeerd­ers in België. Sinds de start van het beleid rond vrijwillig­e terugkeer in Antwerpen gaat het om ruim 1.500 mensen. “Vrijwillig­e terugkeer wordt steeds meer een instrument naast de onvermijde­lijke gedwongen terugkeer”, zegt Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “Het is een zachtere, maar wel een zeer efficiënte aanpak. Wie vrijwillig terugkeert, zal minder snel de neiging hebben om terug naar ons land te komen.”

Ruim 1.500 uitgeproce­deerde asielzoeke­rs of mensen zonder papieren zijn sinds de start van het Antwerpse beleid rond vrijwillig­e terugkeer naar hun thuisland vertrokken. “Vrijwillig­e terugkeer is een zachtere, maar zeer efficiënte aanpak van het probleem”, zegt Antwerps schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA).

De stad Antwerpen startte eind 2015, samen met Fedasil, met een terugkeerl­oket voor uitgeproce­deerde asielzoeke­rs en mensen zonder papieren. Ze krijgt hulp van Barka, een organisati­e die zich richt op daklozen van Oost-Europese afkomst, en van ReMa, dat zich bezighoudt met mensen met de Marokkaans­e nationalit­eit. Barka neemt contact op met de betrokkene­n en helpt hen bij de re-integratie in de samenlevin­g in hun land van herkomst.

“In 2017 zijn in Antwerpen via het terugkeerl­oket 681 uitgeproce­deerde asielzoeke­rs of mensen zonder papieren naar hun thuisland teruggekee­rd”, zegt Ducha-

Fons Duchateau

‘‘Wie vrijwillig terugkeert, zal minder snel de neiging hebben om terug naar hier te komen.’’

Schepen, N-VA teau. “Dat is een vijfde van alle vrijwillig­e terugkeerd­ers in België. Vrijwillig­e terugkeer wordt steeds meer een instrument naast de onvermijde­lijke gedwongen terugkeer. Het is een zachte, maar zeer efficiënte manier van aanpakken. Wie vrijwillig terugkeert, zal minder snel de neiging hebben om terug naar hier te komen. Van de mensen die via Barka naar hun thuisland terugkeerd­en, kwam slechts 10% terug.”

Wie vrijwillig wil terugkeren, is meestal teleurgest­eld over zijn verblijf in Antwerpen. “Die mensen zijn doordronge­n van het totale gebrek aan opties in ons land en zijn teleurgest­eld”, zegt de schepen. “De verwachtin­gen die hen door mensensmok­kelaars werden aangepraat, of die door avonturier­s werden gekoesterd, stemmen niet overeen met de realiteit. In die zin zijn het mensen die andere kandidaat-migranten kunnen ontmoedige­n.”

Nieuw leven opbouwen

ReMa en Barka werken met daklozen, en die hebben meestal meer overtuigin­gskracht nodig. “Barka werkt met Oost-Europese daklozen en ReMa concentree­rt zich op Marokkanen die illegaal in Antwerpen verblijven. Hun terugkeer wordt door deze organisati­es rigoureus voorbereid. De focus ligt op het heropstart­en van hun leven in het thuisland en, indien mogelijk, de hereniging met hun familie. De daklozen krijgen ook hulp om af te kicken. Barka hielp vorig jaar 27 daklozen met de uitbouw van een nieuw leven. ReMa begeleidde tien mensen bij hun re-integratie.”

Van de mensen die Barka heeft begeleid, verblijft 30% bij familie en woont 10% in een Barka-gemeenscha­p, een sociale coöperatie­ve waar de daklozen op een boerderij of in een hondenkenn­el werken. 15% is opgenomen in een ziekenhuis of zit in een instelling.

Van de terugkeerd­ers die ReMa heeft begeleid, werken sommigen als bakker of als marktkrame­r en volgen anderen een opleiding tot elektricie­n of vrachtwage­nchauffeur.

Terugval

In vergelijki­ng met 2016 viel het aantal vrijwillig­e terugkeerd­ers vorig jaar ietwat terug. “Dat komt omdat de grote golf van asielzoeke­rs voorbij is”, zegt Duchateau. “We zien dat ook in onze winteropva­ng voor mensen die illegaal in het land verblijven. Daar is een gevoelige daling van het aantal mensen dat er overnacht.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Poolse daklozen
die via de organisati­e Barka terugkeren naar hun thuisland, maar
niet bij familie terechtkun­nen, komen terecht in
Barka-gemeenscha­ppen, waar
ze in hondenkenn­els kunnen
werken.
FOTO RR Poolse daklozen die via de organisati­e Barka terugkeren naar hun thuisland, maar niet bij familie terechtkun­nen, komen terecht in Barka-gemeenscha­ppen, waar ze in hondenkenn­els kunnen werken.
 ??  ??
 ?? FOTO FRBE ??
FOTO FRBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium