Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bernard Verheyden wás Bompa Lawijt: luidruchti­g en boordevol levenslust

Ruud De Ridder, bedenker van VTM-reeks, over het verlies van acteur en goede vriend

- DENNIS VAN DAMME

De Antwerpse acteur Bernard Verheyden is niet meer. De man die Bompa Lawijt tot leven bracht, overleed gisteren op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloe­ding. “Hij was een rasechte theateract­eur, maar hij was ook een goede vriend”, vertelt Ruud De Ridder, die de reeks Chez Bompa Lawijt schreef.

Bernard Verheyden overleed gisterocht­end aan de gevolgen van een hersenbloe­ding. De acteur werd wereldbero­emd in Vlaanderen dankzij zijn rol als de lawaaierig­e Albert die in de VTM-reeks

Chez Bompa Lawijt het hotel La Chatelaine in Herbeumont overneemt. De reeks, geschreven door de Antwerpse acteur en regisseur Ruud De Ridder en uitgezonde­n in 1994, was een spin-off van een eerdere reeks, genaamd Bompa. “Het was tijdens die eerste reeks dat het opviel hoe overtuigen­d Bernard die rol speelde”, herinnert De Ridder zich. “Ik vroeg aan Mike en Guido (Mike Verdrengh en Guido Depraetere, toen managers bij VTM, red.) of zo’n spin-off geen goed idee zou zijn en ze waren meteen akkoord.”

De Ridder had Verheyden al op jongere leeftijd leren kennen. “Ik speelde toen bij het jeugdtheat­er, hij was lid van het theatergez­elschap KNS (Koninklijk­e Nederlands­e Schouwburg, red.). Beide gezelschap­pen deelden de Bourlascho­uwburg. Ik zag hem heel graag spelen. Hij was een rasechte theateract­eur. Omdat we elkaar geregeld tegenkwame­n, als collega’s zeg maar, raakten we aan de praat. Zo kwam de samenwerki­ng met het Echt Antwaarps Theater tot stand. Hij speelde verschille­nde rollen voor ons.”

Terrasje

De Ridder en Verheyden werden ook naast de planken goede vrienden. “We woonden een tijdlang achter elkaars hoek in Hallegesto­pt Zoersel”, vertelt De Ridder. “Geregeld gingen we samen fietsen en dat eindigde vaak op een terrasje. Als het goed weer was toch, want anders kreeg je mij niet buiten (lacht). Bernard was écht zoals Bompa Lawijt: héél extravert. Je hoorde hem van ver aankomen. De rol is dan ook geschreven naar zijn persoon. Hij was een levensgeni­eter en een goede vriend.”

Zijn laatste acteerwerk deed Bernard Verheyden op de planken van het Echt Antwaarps Theater. “Dat moet rond het jaar 2000 of 2001 zijn geweest. Toen voelde hij dat zijn geheugen hem in de steek begon te laten. Hij kreeg het moeilijker om zijn teksten te onthouden. Daarna is hij

Ruud De Ridder

Goede vriend

‘‘Ik zag hem heel graag spelen. Hij was een rasechte theateract­eur.’’

met acteren. De laatste jaren zat hij in een tehuis omdat hij aan dementie leed. Ik ben hem nog gaan bezoeken toen hij me nog herkende, maar de laatste jaren herkende hij niemand meer”, vertelt De Ridder. “Het raakt me enorm om te horen dat mijn goede vriend er niet meer is.”

Robuust karakter

Ook acteur Sven De Ridder, de zoon van Ruud, reageerde gisteren op het overlijden. Hij noemt Verheyden zijn ‘televisiep­apa’. “Als Benny in Bompa Lawijt was je mijn vader Albert. Je timing, je lach, je luide stem, je twinkel in de ogen, je robuust karakter, je gouden hart, je humor maar ook je koppigheid. Ik heb zo veel van je geleerd”, zette De Ridder op Instagram. “Ik keek naar je op in stukken als Mijne gebuur heeft het

zuur, Wat horen mijn oren en Met pensioen niet te doen.” De Ridder noemt Verheyden “een groot acteur, komisch én dramatisch.”

In Antwerpen wordt vandaag een rouwregist­er geopend voor Verheyden. Het kan onderteken­d worden in de stadswinke­l.

 ?? FOTO VTM ??
FOTO VTM
 ??  ??
 ?? FOTO INSTAGRAM ?? Sven De Ridder herdenkt zijn ‘televisiep­apa’ met een eerbetoon op Instagram.
FOTO INSTAGRAM Sven De Ridder herdenkt zijn ‘televisiep­apa’ met een eerbetoon op Instagram.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium