Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Over tol en zeeën van ruimte boven de Ring

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be @DirkHendri­kx

De financieri­ng is rond, nu kan de Antwerpse Ring volgen’, zei Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld). Een gevatte formulerin­g mag al eens wat vooruitlop­en op de feiten. De Europese Investerin­gsbank maakt 1 miljard euro vrij voor Oosterweel, maar daar is nog 2,6 miljard meer voor nodig. Het klopt wel dat de zegen van de bank als een stempel van kwaliteit mag gelden voor het project, en dat het vlot zou moeten lukken om nu ook andere internatio­nale investeerd­ers te vinden. Al dat geld moet natuurlijk wel worden terugbetaa­ld. En daarvoor zal de overheid aankloppen bij de weggebruik­er. Zodra de nieuwe Scheldetun­nel er ligt, zullen er ook tolpoortje­s verschijne­n, zoals nu aan de Liefkensho­ektunnel. De Scheldetun­nel zal duurder zijn dan de Liefkensho­ek, volgens het principe ‘hoe dichter bij de stad, hoe duurder’. De Kennedytun­nel blijft in principe tolvrij voor auto’s.

Het blijft hier niet bij. Want je hebt de Ring en je hebt het haventracé, dat wat verder weg van de stad van Wommelgem naar de Liefkensho­ektunnel leidt. Om ervoor te zorgen dat niet te veel mensen mekaar vastrijden op de Ring, zal hier wellicht ‘sturing’ nodig zijn. Versta: tol of een kilometerh­effing, al dan niet ook voor automobili­sten.

Ook hier blijft het niet bij. Want ook de overkappin­g van de Ring – geschatte kostprijs tussen 6 en 9 miljard euro – zal door iemand betaald moeten worden. Dat financieri­ngsmodel staat nog in de kinderscho­enen.

Verre toekomstmu­ziek, denkt u? Misschien wel niet zo ver. Op de Mipim-vastgoedbe­urs in Cannes heeft intendant Alexander D’Hooghe volgens Trends gezegd dat de overkappin­g in zeven jaar klaar kan zijn, “tegen 2025 of 2027”. Er ontspon zich gelijk een discussie over hoe dat nu precies moet met de bebouwing van de zeeën van ruimte die er bijkomen. Of er geen verhuizing op gang zal komen uit de oudere stadswijke­n? Nog-even-schepen-vanRuimtel­ijke-Ordening Rob Van de Velde suste: “De nieuwe ruimte is voor recreatie, groen, kantoren coworking en jonge gezinnen die zoeken naar levenskwal­iteit. Hier komen dus niet alleen de goedkopere woningen. En we blijven inzetten op kwaliteits­volle projecten in de oudere wijken.” Heerlijk, zo’n discussie alsof de overkappin­g al zo ongeveer een feit is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium