Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tweeduizen­d gepensione­erden klussen bij

100.000 euro netto per maand extra in de sociale zekerheids­kas

- CHRISTOF WILLOCX

Bijna tweeduizen­d gepensione­erden in België zijn in de eerste twee maanden van dit jaar begonnen met een flexi-job. Ze dragen bij aan de sociale zekerheid, maar niet meer voor zichzelf. Hun pensioen verhoogt er niet door. “Ik doe dit dan ook niet voor het geld”, zegt de gepensione­erde flexi-jobber Frank van Es.

Een flexi-job was tot en met vorig jaar een job waarmee iemand die minstens vier vijfde werkt, bijklust in de horecasect­or.

Sinds 1 januari van dit jaar is het systeem van de flexi-jobs op twee manieren uitgebreid. Om te beginnen mag iedereen die minstens vier vijfde werkt niet alleen bijklussen in de horeca, maar ook bij bakkers, slagers en in kleinere winkels. Daarnaast mogen sinds 1 januari ook gepensione­erden een flexi-job doen.

“Wie een flexi-job doet, moet geen belastinge­n betalen op het bedrag dat hij met die flexi-job verdient”, zegt staatssecr­etaris voor Sociale Fraudebest­rijding Philippe De Backer (Open Vld). “Bruto is dus gelijk aan netto. Werken moet lonen. Dankzij de uitbreidin­g van de flexi-jobs zorgen we ervoor dat mensen een extraatje kunnen verdienen zonder geld af te geven aan de staat. Op vraag van veel gepensione­erden hebben we het systeem nu ook voor hen mogelijk gemaakt. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 1.944 gepensione­erden in België met een flexi-job begonnen.”

“Ik maak mij nuttig”

Frank van Es (62) uit Mol is er daar één van. “Ik doe een flexi-job in een restaurant in Kortrijk, de stad waar ik sinds mijn pensioen samen met mijn vriend woon”, zegt Frank. “Tot vorig jaar was ik diensthoof­d Sport bij de stad Geel. Met mijn maandelijk­s pensioenbe­drag van zo’n 1.800 euro netto per maand heb ik niet echt extra geld nodig. Ik doe die flexijob in de eerste plaats om mezelf nuttig te maken”, zegt Frank.

Waarom kiest Frank dan niet voor vrijwillig­erswerk? “Omdat een flexi-job me verplicht om op een bepaald uur ergens te zijn en een zekere kwaliteit af te leveren. Dat werkt extra motiverend”, zegt de Kempenaar.

“Als diensthoof­d Sport moest ik veel nadenken. Als medewerker in de horeca kan ik het denkproces achterwege laten en moet ik vooral dingen doen. Dat is na al die jaren ook eens plezierig.”

“Mijn job in de horeca is heel afwisselen­d: soms dien ik op, soms sta ik in de keuken en een andere keer doe ik de inkopen voor de zaak.”

“Ik werk twee keer vier uur in de week en verdien daar bijna vijfhonder­d euro per maand mee bij, bovenop mijn pensioen. Daardoor trakteer ik mezelf sneller op een cadeautje, bijvoorbee­ld een extra paar schoenen”, zegt Frank.

Goedkope flexi-jobbers

Voor de werkgever is een flexijobbe­r goedkoop. Hij moet maar 25% sociale bijdragen betalen op het loon van de bijklusser. “Zo geven we werkgevers de kans om soepel werknemers in te zetten en gemakkelij­ker piekmoment­en op te vangen”, zegt Philippe De Backer. “Die 25% moet zowel worden betaald voor iemand die in hoofdberoe­p minstens vier vijfde werkt, als voor een gepensione­erde.”

“De persoon die nog in hoofdberoe­p werkt, bouwt dankzij die 25% extra sociale rechten op. Hij krijgt meer pensioen, krijgt vakantiege­ld enzovoort. De gepensione­erde bouwt geen extra rechten op, omdat hij zijn pensioen al heeft. De 25% die de werkgever op het loon van gepensione­erde flexi-jobbers betaalt, gaat integraal naar de sociale zekerheid.”

Daardoor kan de staatskas flink worden gestijfd. Een gemiddelde flexi-jobber verdient 223 euro netto per maand. De werkgever betaalt daar een bijdrage van 25% op, dus 55,75 euro. Dankzij de 1.944 gepensione­erden die al een flexi-job hebben, is er bij benadering dus al 100.000 euro netto per maand extra in de sociale zekerheids­kas terechtgek­omen.

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Philippe De Backer werkt bij de slager. In de zaak van Gysels in Antwerpen maakte de staatssecr­etaris de cijfers over het aantal flexi-jobs bekend.
FOTO PATRICK DE ROO Philippe De Backer werkt bij de slager. In de zaak van Gysels in Antwerpen maakte de staatssecr­etaris de cijfers over het aantal flexi-jobs bekend.
 ?? FOTO VDB ?? De gepensione­erde Frank van Es (62) klust als flexijobbe­r bij in de horeca. “Ik heb het extra geld niet echt nodig. Ik wil me vooral nuttig maken.”
FOTO VDB De gepensione­erde Frank van Es (62) klust als flexijobbe­r bij in de horeca. “Ik heb het extra geld niet echt nodig. Ik wil me vooral nuttig maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium