Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Regering werkt aan regeling om pensioen deels op te nemen

- (cwil)

Is het eerlijk dat gepensione­erde flexi-jobbers geen extra sociale rechten opbouwen en andere flexi-jobbers wel? “Dat is jammer, maar het gaat nu eenmaal niet anders. Daarom stel ik voor om een gedeelteli­jk pensioen mogelijk te maken”, zegt ex-minister Frank Vandenbrou­cke (sp.a).

Frank Vandenbrou­cke is niet zo gelukkig met de flexi-jobs. “Alweer een uitzonderi­ngsregime in ons sociaal bestel”, zegt hij. “Maar los daarvan kun je flexi-jobs in de context van ons huidige pensioensy­steem niet anders behandelen. De werkgever moet ook die 25% sociale bijdragen betalen voor een gepensione­erde, anders is er oneerlijke concurrent­ie.”

“Als een gepensione­erde die een flexi-job doet daarmee ook nog sociale rechten zou opbouwen, zou hij elk jaar een brief naar de pensioendi­enst kunnen sturen met de vraag om zijn pensioen aan te passen. Dat is niet houdbaar”, zegt Vandenbrou­cke.

Gedeelteli­jk pensioen

“Daarom pleit ik er samen met de pensioenco­mmissie voor om een gedeelteli­jk pensioen mogelijk te maken. Iemand kan dan een deel van zijn pensioen opnemen. Als de gepensione­erde als flexi-jobber aan de slag gaat, kan hij voor het deel van zijn pensioen dat hij nog niet heeft opgenomen, nog pensioenre­chten opbouwen. Zijn pensioen, dat nog niet helemaal uitbetaald is, kan dan hoger worden naarmate hij meer als flexi-jobber werkt.”

Federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) wil het gedeelteli­jk pensioen nog voor eind 2019 invoeren. “Het maakt deel uit van het regeerakko­ord, maar we moeten het nog concreet uitwerken”, zegt hij. “De vertrekbas­is is dat iemand kan beslissen om zijn pensioen gedeelteli­jk op te nemen, vanaf de leeftijd dat hij vervroegd met pensioen kan gaan. In 2019 is vervroegd pensioen mogelijk vanaf 63 jaar en 42 loopbaanja­ren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium