Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vulgair, maar ontspannen­d”

Gemiddeld 733.356 kijkers per week voor dit seizoen

- DENNIS VAN GOETHEM

Of u nu dokter, fysicus of advocaat bent, de kans is groot dat ook u naar Temptation Island kijkt. Liefst 62% van de Vlamingen die iedere week afstemmen op Vijf is hogeropgel­eid. Verrassend, maar volgens experts niet onlogisch. “Hoe vulgair ook, het is ontspannen­de televisie.”

Blote torso’s, cocktails aan het zwembad en – vooral – met andermans lief in bed proberen te duiken: Temptation Island draagt al jaren de stempel ‘platvloers’. Toch lokt het programma meer kijkers dan ooit. Dit seizoen volgen elke week 733.000 Vlamingen de dronken escapades van de koppels en de verleid(st)ers. Een record. Nog verrassend­er: het merendeel van dat publiek is hogeropgel­eid.

Volgens het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) behoort 62% van de kijkers die de laatste drie seizoenen van Temptation Island volgden tot de hogere sociale groep. “Dat zijn mensen die een hoger diploma hebben of in de hogere beroepscat­egorieën werken”, zegt Vijf-woordvoers­ter Barbara Salomon. “Het profiel van de Temptation Island-fan is inderdaad upperclass, maar zoals met alle programma’s die hoge kijkcijfer­s halen, spreken we in de eerste plaats iedere laag van de bevolking aan.”

Niet moeten nadenken

Toch past het profiel eerder bij dat van de Canvas-kijker. Zeker als je weet dat meer dan een derde van het publiek ouder is dan 44. “Hoogopgele­iden kijken heus niet enkel naar praatprogr­amma’s op Canvas”, zegt Katia Segers, professor communicat­iewetensch­appen aan de VUB. “Dokters en advocaten volgen ook Thuis en Familie. De belangrijk­ste wetmatighe­id van televisie is dat je er niet bij moet nadenken. De knop uitschakel­en en schaamtelo­os meegluren, dat is de kracht van

Temptation Island. Het is niet het toppunt van goede smaak, maar dat vinden mensen net leuk. Ik kijk zelf ook, ja.”

Segers ziet dit seizoen één voornaam lokaas. “Meer erotiek. De makers casten de deelnemers zodat er meer seks in het spel zit. En dat verkoopt. Ongeacht je opleiding of job, het is menselijk dat zoiets je nieuwsgier­igheid prikkelt. Je vraagt je af hoe ver de kandidaten gaan.”

Ook in Nederland bestaat het gros van het publiek uit hoogopgele­iden. Van de 720.000 kijkers per aflevering haalden daar 345.000 hun diploma aan de hogeschool of universite­it. Met twee op de drie – of zo’n 454.000 fans – doet Vlaanderen nog beter. Bij ons scoort Temptation Island vooral bij vrouwen: zij vormen liefst 58% van het publiek. “Vijf mikt sowieso op vrouwen, maar dit is opvallend”, zegt Segers. “We zitten in het #MeToo-tijdperk en het gaat er niet altijd even vrouwvrien­delijk aan toe in Temptation Island. Een thema als overspel fascineert ons van nature. En nogmaals: erotiek werkt.”

KATIA SEGERS Professor ‘‘Seks verkoopt, ongeacht je opleiding of job.’’

 ?? FOTO VIJF ?? De mannelijke vrijgezell­en van Temptation Island.
FOTO VIJF De mannelijke vrijgezell­en van Temptation Island.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium